Agrar

Potpisani ugovori o plasteničkoj proizvodnji u Modriči

Potpisani ugovori o plasteničkoj proizvodnji u Modriči
Foto: Srna | Potpisani ugovori o plasteničkoj proizvodnji u Modriči

MODRIČA - Predstavnici opštine Modriča i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) danas su potpisali ugovor sa 30 poljoprivrednih proizvođača o nabavci plastenika ukupne vrijednosti 78.000 KM.

Plastenici su površine 100 metara kvadratnih, imaju kompletnu opremu za navodnjavanje po sistemu "kap po kap".

Slađana Berić Tovirac, predstavnik Jedinice za koordinaciju poljoprivednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u okviru IFAD projekta u regiji Doboj, rekla je da Jedinica sufinasira nabavku plastenika sa 39.800 KM što je oko 50 odsto vrijednosti projekta u kome će poljoprivrednici pojedinačno učestvovati sa po 600 KM.

Ona je navela da opština Modriča pruža znatnu podršku projektu i najavila je da će Jedinica za koordinaciju projekata, u saradnji sa stručnjacima, omogućiti eduakciju iz oblasti povrtlarstva.

Načelnik opštine Modriča Jovica Radulović rekao je da je učešće lokalne uprave u projektu 22.200 KM i da će obezbijediti besplatnu stručnu podršku poljoprivrednim proizvođačima koji će naredne godine formirati plastenike i početi proizvodnju.

On je naveo da opština nije bila u obavezi da sufinansira projekat, ali je odlučila da pomogne nabavku plastenika, kao i da podrži rad Poljoprivredne zadruge "Eko plod" i Preduzetnički centar "Jabučik", s ciljem stvaranja čvršćih veza između proizvođača i otkupljivača poljoprivrednih proizvoda u ovoj opštini.

Radulović je napomenuo da su proizvodi iz Modriče, zahvaljujući Zadruzi i Centru, plasirani na domaćem i evropskom tržištu, te prvi put ove godine i na tržištu Australije.

"Pokušavamo obezbijediti plasaman proizvoda svim domaćim proizvođačima, a zadruga će imati zadatak da sav višak proizvoda otkupi, preradi i plasira na tržište", rekao je Radulović.

Dragica Babić iz mjesta Dobrinja, kod Modriče, koja se bavi plasteničkom proizvodnjom, rekla je da će sa novim plastenikom proširiti proizvodnju salate, paprike i paradajza.

Slađana Marić iz Dobrinje rekla je da joj mnogo znači ova podrška i da će u proizvodnju uključiti muža i djecu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije