Agrar

Povoljni uslovi za radove u polju

Povoljni uslovi za radove u polju
Foto: Pixabay/Ilustracija | Povoljni uslovi za radove u polju

Agrometeorološki uslovi u većem dijelu sedmice odgovaraju za izvođenje aktuelnih radova u polju, a preporučuje se zatvaranje staklenika i zaštita osjetljivih biljaka na hladnoću, navodi se u biltenu Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Temperaturni uslovi u proteklih sedam dana omogućavali su klijanje i nicanje skoro posijanih, kao i intenzivan razvoj ranije posijanih ozimih usjeva, dok se u pojedinim područjima sjetva ozimih usjeva još obavlja.

Tolerantni rokovi za sjetvu pšenice istekli su polovinom novembra, te se, kako navode agrometeorolozi, za ovako kasnu sjetvu mora srazmjerno povećati sjetvena norma.

Zahvaljujući padavinama tokom jeseni zemljište je u proizvodnim područjima dobro nakvašeno i pogodno za duboku zimsku obradu.

Da bi se zasadi voća pravovremeno i blagovremeno pripremili za period zimskog mirovanja potrebno je primijeniti hemijske i agrotehičke mjere.

Nakon berbe potrebno je pripremiti stabla za prezimljavanje, smanjiti infekcioni potencijal, brojnost prezimljujućih oblika štetočina i raznih patogena, a mlada stabla zaštititi od glodara.

Sve suve grane, opalo lišće, opale plodove potrebno je sakupiti i ukloniti iz voćnjaka jer privlače glodare i mnoge štetočine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije