Agrar

Proizvođači romanijskog kajmaka spremni za sajmove

Proizvođači romanijskog kajmaka spremni za sajmove
Foto: Srna | Proizvođači romanijskog kajmaka spremni za sajmove

Proizvođači romanijskog kajmaka spremni su za nastup na nekoliko sajmova na kojima će predstaviti široku lepezu svojih proizvoda, konstatovano je na sastanku Udruženja proizvođača "Romanijski skorup-kajmak" sa predstavnicima resornog ministarstva, održanom u Han Pijesku.

Rukovodilac Područne jedinice Istočno Sarajevo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srspke Jelena Mićić rekla je Srni da je poseban akcenat stavljen na pripreme za manifestaciju "Dani krompira i kajmaka" koja će biti održana krajem oktobra u Istočnom Sarajevu.

Prema njenim riječima, na tom sajmu koji će biti prodajnog karaktera, Udruženje će predstaviti široku paletu svojih proizvoda, a u prvom planu će, kao i uvijek, biti skorup-kajmak.

Mićićeva je najavila da će proizvođači kajmaka učestvovati i na sajmu "Plodovi sela" u Banjaluci gdje u takmičarskom dijelu očekuju najveće priznanje, kako se to dešavalo i na ranijim manifestacijama posvećenim tradicionalnoj kuhinji i zdravim organskim proizvodima.

Ona kaže da je raduje ocjena stručne komisije na nedavno održanoj Regionalnoj poljoprivrednoj izložbi i sajmu u Rogatici da je kvalitet zrelog i mladog kajmaka mnogo bolji u odnosu na izloženi na prošlogodišnjoj manifestaciji.

"Jedina zamjerka bila je da bi se pri konzumiranju kajmaka malo više trebao osjećati miris dima, po čemu je ovaj proizvod i prepoznatljiv, jer mu je upravo ta specifičnost omogućila da se romanijski kajmak geografski zaštiti", navela je Mićićeva.

Ona je pojasnila da se period formiranja i dimljenja kore kajmaka vrši u kolibama gdje su napravljenja ognjišta za loženje vatre ili peći i specijalni otvori za odvod dima i strujanje vazduha.

Ona je dodala da se skorup-kajmak kod autohtone proizvodnje pakuje i prodaje u drvenim kačicama.

Mićićeva je navela da Udruženje proizvođača "Romanijski skorup-kajmak", koje je formirano 2014. godine, trenutno broji 30 članova i da taj broj iz mjeseca u mjesec raste.

"Prednosti okupljanja proizvođača oko ovog udruženja su poboljšanje života i rada u ruralnim područjima, uvođenju novih tehnologija, razmjena iskustva sa drugim poljoprivrednim proizvođačima i nabavka inputa pod povoljnim tržišnim uslovima", rekla je Mićićeva.

Ona je dodala da se djelovanjem u okviru Udruženja stvaraju objedinjene ponude većeg broja manjih proizvođača, čime se olakšava prodaja poljoprivrednih proizvoda.

Mićićeva je najavila da će stručnjaci iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područne jedinice Istočno Sarajevo do kraja godine pomoći Udruženju proizvođača da pripremi dokumentaciju za zaštitu romanijskog skorup-kajmaka i preda u Agenciju za sigurnost hrane, te podsjetila da je sadašnja zaštita proizvoda urađena pri Institutu za intelektualno vlasništvo. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije