Agrar

Proizvođačima suprasnih krmača i nazimica isplaćeno 2,4 miliona KM

Proizvođačima suprasnih krmača i nazimica isplaćeno 2,4 miliona KM
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Proizvođačima suprasnih krmača i nazimica isplaćeno 2,4 miliona KM

BANJALUKA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ove godine je isplatilo 2.407.000 KM proizvođačima suprasnih krmača i nazimica, od čega 1.494.000 KM iz Kompenzacionog fonda, a 913.000 KM iz agrarnog budžeta.

"Za ukupno 450 proizvođača koji uzgajaju 16.600 krmača isplaćeno je oko 150 KM po jednoj krmači", saopšteno je iz resornog ministarstva.

U Ministarstvu napominju da su ovim ranije nego ikada prije isplaćene sve obaveze prema ovim proizvođačima, što je direktan podsticaj i za novi ciklus proizvodnje.

Po nalogu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodprivrede Republike Srpske Inspektorat Republike Srpske vrši pojačane kontrole korištenja podsticajnih sredstava za uzgoj kvalitetno-priplodnih krmača i suprasnih nazimica.

Na osnovu dostavljenih podataka iz Ministarstva, a nakon što su utvrđena odstupanja u broju krmača i nazimica u odnosu na broj za koji su odobrena podsticajna sredstva, republički i opštinski i gradski inspektori su tokom marta i aprila obavili kontrole kod 59 proizvođača.

Nakon izvršenih kontrola, 56 je bilo neuredno te su inspektori naložili vraćanje sredstava podsticaja u ukupnom iznosu od 69.247 KM, a pritom je izdato i 56 prekršajnih naloga u ukupnoj vrijednosti 65.000 KM.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske apeluje na proizvođače da prijavljuju tačne podatke, jer se osim vraćanja sredstava, suočavaju i sa kaznama inspekcije od 1.000 KM, koje često prelaze iznos podsticaja koje dobijaju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije