Agrar

Projekat EU: Sanskim farmerima 223.000 KM

Projekat EU: Sanskim farmerima 223.000 KM
Foto: Ustupljena fotografija | Projekat EU: Sanskim farmerima 223.000 KM

SANSKI MOST - U okviru projekta koji provodi Evropske unija u Bosni i Hercegovini s ciljem ruralnog razvoja i povećanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvođača, juče su potpisani ugovori o pomoći ovdašnjim farmerima čija je vrijednost 223.000 maraka.

Riječ je o projektu nazvanom EU4AGRI, čiji je glavni finansijer Evropska unija kroz IPA fondove, uz novčanu podršku UNDP-a i Razvojne agencije Republike Češke.

"Potpisali smo ugovore sa šestoro poljoprivrednih proizvođača, od čega su dva projekta u oblasti jačanja sektora pčelarstva, dva projekta su namijenjena voćarima i konkretno radi se o izgradnji pogona za preradu voća, jedan projekat je vezan za proizvodnju plantažnog krompira i jedan za razvoj ruralnog turizma", istakao je Amer Mezetović, predstavnik Službe za razvoj, poduzetništvo i resurse općine Sanski Most.

Prema njegovim riječima, kada se radi o finansijskoj konstrukciji, 75 posto od ukupnih sredstava potiče iz međunarodnih fondova, 15 posto finansiraju lokalne vlasti, a ostatak sami korisnici projekta. Konkretno, kada su u pitanju poljoprivredni proizvođači koji sudjeluju u ovom projektu, sredstvima koja će dobiti unaprijediće vlastitu proizvodnju u vidu nabavke potrebne mehanizacije, izgradnje poljoprivrednih objekata i na druge načine.

"Ovo je prvi ovakav projekat koji općina Sanski Most realizira u oblasti poljoprivredne proizvodnje uz pomoć međunarodnih fondova i nadamo se da je ovo početak naše buduće saradnje u ovoj oblasti", kazao je Mezetović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije