Agrar

Ptičiji grip utvrđen na farmi u Hrvatskoj

Ptičiji grip utvrđen na farmi u Hrvatskoj
Foto: Pexels/Ilustracija | Ptičiji grip utvrđen na farmi u Hrvatskoj

ZAGREB - Na farmi ćurki u opšini Oriovac, u Brodsko-posavskoj županiji, utvrđen je ptičiji grip i naređeno je sprovođenje mjera za sprečavanje daljeg širenja i za kontrolu bolesti, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

"Nakon što je 14. novembra Ministarstvo poljoprivrede od veterinarske organizacije primilo prijavu sumnje na ptičiji grip zbog primijećenog povećanog uginuća životinja na objektu s tovnim ćurkama, veterinari su sproveli uzorkovanje životinja, a preliminarnim laborotorijskim izvještajem danas je utvrđena influenca ptica", navodi se u saopštenju.

Državni inspektorat je na tom objektu naredio sprovođenje mjera sa ciljem sprečavanja daljeg širenja i kontrole bolesti u skladu s Uredbom EU koja uključuje stavljanje objekta pod službeni nadzor, zabranu premještanja životinja iz i u domaćinstvo i druge mjere.

"U skladu sa evropskom legislativom, a zbog epidemioloških pokazatelja koji upućuju da je riječ o visokopatogenom ptičijem gripu, u narednim danima će biti sprovedeno preventivno usmrćivanje životinja", dodali su iz Ministarstva.

U saopštenju se podsjeća da je u Hrvatskoj na snazi naredba o mjerama za sprečavanje pojave i širenja ptičijeg gripa kojom se propisuje obavezno držanje peradi u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama, te ostale mjere čiji je cilj sprečavanje pojave bolesti.

Iz Ministarstva su dodali da da su uzgajivači i druga relevantna fizička ili pravna lica dužna bez odgađanja da prijave veterinaru ako postoji sumnja na bolest, pojava neuobičajenih uginuća, smanjenje proizvodnje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije