Agrar

Radionica "Dunav osiguranja": Osiguranje usjeva i plodova nije trošak

Radionica "Dunav osiguranja": Osiguranje usjeva i plodova nije trošak
Foto: N.N. | Radionica "Dunav osiguranja": Osiguranje usjeva i plodova investicija, a ne trošak

TREBINJE - Hercegovački poljoprivredni proizvođači sve više postaju svjesni potrebe da se njihove kulture osiguraju, ali je taj procenat još vrlo nizak, zaključeno je na radionici koju je u vinariji Manastira Tvrdoš kod Trebinja organizovalo "Dunav osiguranje".

Akcenat je bio na značaju osiguranja u poljoprivredi, sa posebnim osvrtom na osiguranju usjeva i plodova.

"Na području Hercegovine zasad je fokus na osiguranju vinove loze, stabala, čokota i plodova, kao i same imovine, poput vinarija i pratećih prostorija za preradu, a stručnost i pouzdanost našeg rada su prepoznali i hercegovački voćari koji se svake godine sve više osiguravaju, te prerađivači ljekovitog bilja", istakao je na radionici Bojan Popović, generalni direktor "Dunav osiguranja" iz Banjaluke.

On je napomenuo da je procenat osiguranja potrebno povećati kako bi poljoprivrednici bili sigurni u svoje prihode, u čemu su mogućnosti višestruke, naročito kod "Dunava", koji je lider ove vrste osiguranja.

"Posebno bih istakao širenje tržišta u Hercegovini, jer su ovdje ljudi prepoznali da je osiguranje investicija, a ne trošak, što su prepoznali i u nadležnom ministarstvu RS, pa obezbjeđuju podsticaje vezane za osiguranje usjeva i plodova", napomenuo je Popović.

On je podsjetio i na mogućnost da se rade i kolektivna osiguranja usjeva i plodova, ali i imovine svih proizvođača, što umnogome smanjuje cijenu polise osiguranja.

Jovica Piljević, direktor ljubinjske firme "Fruktiko", kaže da imaju 75.000 nasada višnje koje već tri godine osiguravaju kod "Dunava", a što im se vrlo isplatilo, jer su prošle godine naplatili štetu vezanu za slab rod.

"Razliku od očekivane i ubrane višnje nam je nadoknadilo 'Dunav osiguranje' od oko 100.000 evra, što se nama dobro isplatilo, tako da ćemo saradnju koja traje već tri godine nastaviti i u narednim godinama", kazao je Piljević.

Pozitivna iskustva u saradnji sa "Dunavom" ima i trebinjski Agrarni fond, čiji direktor Veselin Dutina kaže da sarađuju već tri i po godine i da su u tom periodu realizovali niz zajedničkih projekata.

Direktor Vinarije Tvrdoš Tihomir Kuduz je poručio vinarima da je neophodno osigurati i sirovinu i samo vino, kako bi se što više razvijalo vinarstvo i vinogradarstvo, jer prevrtljivi klimatski uslovi u posljednjim godinama moraju biti preduprijeđeni osiguranjima.

Napominjući da su kiše i poplave glavni uzročnici štete u vinarstvu ovoga kraja, Kuduz je pozvao sve vinare i vinogradare da se osiguraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije