Agrar

Rapidno pada broj svinja u Danskoj

Rapidno pada broj svinja u Danskoj
Foto: Unsplash | Rapidno pada broj svinja u Danskoj

KOPENHAGEN - Pada brojnost svinja u Danskoj, a krovna organizacija poljoprivredno-prehrambene industrije L&F je saopštila da su visoki troškovi proizvodnje i loša rentabilnost svinjogojstva glavni razlozi pada u velikom dijelu 2021. i 2022. godine.

Prema statističkim podacima 1. aprila 2023. držano je skoro 10,73 miliona svinja.

To je 1,74 miliona životinja ili 14 odsto manje nego godinu dana ranije.

Od oktobra 2021., njihova populacija u kvartalnim istraživanjima opada iz godine u godinu, a gubici se povećavaju od popisa do popisa.

Najviše pogođeni tovljenici

Najnovije istraživanje uzorka na oko 1.500 farmi pokazalo je značajno manji broj životinja u svim kategorijama. U odnosu na prethodnu godinu broj tovnih svinja od 50 kg je najviše smanjen, za 24,6 odsto, ali su pogođeni prasad i tovljenici od 20 do 50 kg.

U manjem obimu se to odnosi na prasiće do 20 kg čija je brojnost smanjena za 9,2 odsto.

Ukupan broj priplodnih ženki smanjen je na 1,10 miliona u odnosu na prethodnu godinu. Broj suprasnih krmača je pao za 6,6 odsto na 691.000, a broj onih koje nisu gravidne za 8,6 odsto na 412.000. U odnosu na januar, pad je ipak manji, tek 1,3 odsto pa se može reći da je došlo do određenog stepena stabilizacije zbog povećanih cena prasadi i osetnog poboljšanja profitabilnosti njihove proizvodnje.

Zatvaraju se proizvodni pogoni

Broj zaklanih grla je u prva četiri mjeseca 2023. godine zabilježilo oštar pad od 16,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Veliki proizvođač mesa "Danish Crown" je zato već najavio zatvaranje proizvodnih pogona.

(Agroklub)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije