Agrar

Rasprodato 100.000 rasadnica

Rasprodato 100.000 rasadnica
Foto: N.N. | Rasprodato 100.000 rasadnica

SANSKI MOST - Velika potražnja za sjemenskim materijalom prisutna je i ove godine na području općine Sanski Most, a u Zemljoradničkoj zadruzi "Agrisan" ističu kako je količina od 100.000 rasadnica unaprijed rasprodata.

"Ove godine planiramo ostvariti rekordnu proizvodnju od oko 150.000 rasadnica različitih povrtarskih kultura. Najveći dio već je rezervisan od strane većih uzgajivača, a interes je veoma izražen i kada se radi o manjim, individualnim poljoprivrednim proizvođačima", kaže Fehim Hadžiahmetović, predstavnik pomenute zadruge, koja je jedini certificirani proizvođač rasadnica na području Unsko-sanskog kantona.

Prema njegovim riječima, potražnja za rasadnim materijalom znatno je povećana tokom prošle godine, kada se veliki broj građana, zbog straha od nestašice hrane usljed pandemije virusa korona, odlučio za sjetvu poljoprivrednih kultura.

U Udruženju poljoprivrednika općine Sanski Most ističu kako se slična situacija ponavlja i ove godine, te da se posljednjih dana oru i pripremaju parcele koje decenijama nisu upotrebljavane, a veliki broj građana vlastite okućnice i dvorišta pretvara u bašte.

"Nije teško zaključiti kako je pojačan interes za poljoprivrednu proizvodnju uzrokovan pozitivnim prošlogodišnjim iskustvima. Ljudi žele da se obezbijede u slučaju najgoreg scenarija i za vlastite potrebe proizvedu nešto hrane, a znatan broj građana je sebe pronašao u poljoprivredi", ističu u ovome udruženju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije