Agrar

Registrovana dva slučaja afričke kuge svinja na području Milića

Registrovana dva slučaja afričke kuge svinja na području Milića
Foto: Pexels/Ilustracija | Registrovana dva slučaja afričke kuge svinja na području Milića

Na području opštine Milići registrovana su dva slučaja afričke kuge svinja u selima Bišina i Butkovići, izjavio je rukovodilac Kriznog štaba za kontrolu i suzbijanje bolesti afričke kuge svinja Danijel Kukić.

Kukić, koji je i zamjenik načelnika opštine Milići, rekao je novinarima da je u Bišini bolest potvrđena kod dvije krmače i petoro prasića, a u Butkovićima kod jedne krmače, te da je ovo od prošle godine peti slučaj registrovan na području opštine Milići.

On je rekao da je danas održan sastanak na kojem je dogovoreno nekoliko smjernica radi prevencije ove bolesti.

"Uputili smo apel Šumskom gazdinstvu `Milići` i Lovačkom udruženju `Komić` da obrate pažnju i ukoliko u šumi pronađu uginule životinje da obavijeste Veterinarsku stanicu", naveo je Kukić.

On je precizirao da su uputili apel i Policijskoj stanici Milići da pojačano kontroliše promet i transport svinja.

Kukić je istakao da građani prilikom kupovine svinja treba da obrate pažnju da životinja ima ušnu markicu, jer ukoliko kod svinje bude potvrđena afrička kuga, a kupljena je bez markice, neće moći da traže nadoknadu štete.

On je zamolio stanovništvo da uginulu svinju zakopaju da ne bi došlo do širenja bolesti.

Iz Krizbog štaba apeluju na građane da se, ukoliko primjete neke promjene na svinjama, obrate lokalnoj veterinarskoj stanici lično ili na broj telefona: 056/ 741-036.

Nakon pojave afričke kuge svinja Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske izdalo je rješenje o imenovanju Komisije za procjenu štete i izdalo je rješenje kojim se određuju mjere suzbijanja i sprečavanja pojave i širenja bolesti afričke kuge svinja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije