Agrar

Rekordna izdvajanja Vlade USK - ratarima sedam miliona KM

Rekordna izdvajanja Vlade USK - ratarima sedam miliona KM
Foto: N.N. | Rekordna izdvajanja Vlade USK - ratarima sedam miliona KM

Vlada Unsko-sanskog kantona planirala je ove godine izdvojiti sedam miliona maraka za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, što su rekordna izdvajanja do sada.

Ovo je izjavio Mustafa Ružnić, premijer USK, na danas održanom sastanku s predstavnicima udruženja koja okupljaju poljoprivredne proizvođače u Unsko-sanskom kantonu.

On je istakao kako je ovom prilikom analiziran ambijent za rad poljoprivrednika, te sumirane aktivnosti u projektima podrške poljoprivrednim proizvođačima u prošloj godini te planovima za tekuću godinu.

"Želja nam je da zajedničkom saradnjom i sinergijom povećamo konkurentnost poljoprivrede USK koja je jedna od najvažnijih ekonomskih grana u našem kantonu", istakao je Ružnić.

Ministar poljoprivrede u Vladi USK Sulejnan Kulenović kazao je da je u prošloj godini kroz program poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji realizovano 4,9 miliona maraka, a da je u tekućoj godini planirano znatno više sredstava.

"Pored toga, u ovogodišnjem budžetu planirali smo 750.000 maraka za isplate naknada za pretrpljenu štetu u prošloj godini, zbog suše i drugih vremenskih nepogoda, te bi proizvođači mogli računati na iznos od dodatnih 15 posto u odnosu na iznos poticaja koji su već dobili", rekao je Kulenović.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača izrazili su zadovoljstvo planiranim sastancima, te istakli kako su suočeni s enormnim povećanjem cijena repromaterijala, što je ugrozilo predstojeću poljoprivrednu sjetvu.

"Sve je poskupjelo, a otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda na istom su nivou", rekao je Husein Selimović, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Sanski Most.

Međutim, u ovome trenutku neizvjesno je kada će planirana sredstva biti operativna, s obzirom na to da budžet Unsko-sanskog kantona još uvijek nije usvojen, a njegovo usvajanje je krajnje neizvjesno zbog aktuelne političke situacije u Skupštini USK, gdje već duže vremena ne postoji definisana parlamentarna većina. Ukoliko do toga ne dođe, poljoprivrednici su najavili mogućnost protesta, a politički protivnici aktuelne Vlade USK optužuju premijera Ružnića da koristi poljoprivrednike, zdravstvene radnike i druge budžetske korisnike kao vrstu političkog pritiska u nastojanju da ishoduje usvajanje kantonalnog budžeta po svojoj mjeri.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije