Agrar

Rod borovnice slabiji, cijena veća

Rod borovnice slabiji, cijena veća
Foto: N.N. | Rod borovnice slabiji, cijena veća

SREBRENICA - Berba borovnice u brdima iznad Srebrenice ove godine počela je petnaestak dana kasnije nego što je uobičajeno prethodnih godina zbog zakašnjelog zrenja koje je posljedica dugog kišnog i hladnog vremena tokom proljeća.

Prema tvrdnjama berača, rod je znatno slabiji nego prošle i ranijih godina.

Ove sezone manje je i berača koji izjutra odlaze u brda da beru borovnicu jer stariji zbog godina i vrletnih i teško pristupačnih terena odustaju od berbe, a mlađi ne žele da se bave ovim napornim poslom iako je ovogodišnja cijena borovnice bolja nego ikad.

Cijena je od 12 do 15 KM za kilogram ovog voća i berači beru po narudžbi za poznate kupce, uglavnom za one koji iz dijaspore dolaze na odmor u rodni kraj.

Iako je cijena 20 do 50 odsto viša nego lani uveče nema berača na lokaciji iznad gradske pijace da čekaju da se pojave kupci, a visoka cijena ne odgovara ni nakupcima kojih ove godine još nema da otkupljuju borovnicu.

Svi berači pri silasku sa brda borovnicu nose kućama ili ih dočekuju naručioci kod izvorišta ljekovite vode Guber, gdje im isporučuju naručene količine i odmah naplaćuju.

Kako tvrde, zbog slabijeg roda, ove godine najbolji berači dnevno mogu da naberu maksimalno deset kilograma dok su u sezonama kada je rod bio bolji brali od 15 do 17 kilograma dnevno i to je takođe, uticalo na rast cijene ovog voća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije