Agrar

Skoro milion svinja manje u danskim štalama

Skoro milion svinja manje u danskim štalama
Foto: Pixabay | Skoro milion svinja manje u danskim štalama

KOPENHAGEN - Danska je vodeća zemlja kada je u pitanju proizvodnja svinja, ali je ovaj sektor pogođen velikom krizom.

Naime, kako navodi LandbrugsAvisen broj svinja u danskim štalama značajno je manji u odnosu na prošlu godinu. Statistički podaci iz jula pokazuju da je skoro milion manje grla, prenosi Agroklub.

Zabilježen je pad populacije svinja od 7,5 odsto, što znači da je ukupan broj sada 12,2 miliona.

Manji broj krmača

Zabrinjavajuće je što je broj krmača pao za 7,9 posto i sada ih je 968.000. Najveći pad je zabilježen kada je u pitanju broj suprasnih krmača, koji je manji za 8,7 odsto i iznosi 548.000 jedinki.

Statistička pokazuje da je to rezultat loše ekonomske situacije. Veliki broj proizvođača je smanjio broj grla na farmama, dok su drugi djelimično ili potpuno prestali sa proizvodnjom.

Prema podacima iz 2021. godine broj farmi svinja sa punim radnim vremenom je manji, a poslovni rezultat je pao sa oko 350.000 evra u 2020. na nešto više od 107.000 evra u 2021. godini.

Glavni uzrok ovakvom stanju je pad prodajnih cijena prasadi i tovljenika.

Slika iz drugih država

Podsjetimo, u prvom kvartalu 2022. godine drastično je smanjen uvoz svinjetine u Kinu i to za trećinu u odnosu na prošlu godinu, objavio je Agrarheute.

Tada su iz carinske uprave pojasnili kako se takav razvoj situacije može pripisati rastućem stepenu samodovoljnosti i manjoj potražnji na domaćem tržištu, jer je stanovništvo moralo da poštuje stroge mjere protiv pandemije kovid-19. Uvoz mesa i nusproizvoda je od januara do marta 2021. godine pao za 958.000 tona, na 1,67 miliona tona, što je silazni trend od 36,5 odsto.

Rekord u padu proizvodnje zabilježen je i u njemačkom svinjogostvu.

Tamošnji Federalni zavod za statistiku je objavio kako je evidentiran pad za oko 10 posto u prvom kvartalu u odnosu na 2021. godinu.

Manje je oko 1,34 miliona tovljenika nego prošle godine. Osim pada broja svinja i tovljenika Njemačka je zabilježila i manji ukupan broj zaklanih životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije