Agrar

Slana desetkovala povrće i dio voća, domaćinima nije pomogla ni vatra

Slana desetkovala povrće i dio voća, domaćinima nije pomogla ni vatra
Foto: ilustracija | Slana desetkovala povrće i dio voća, domaćinima nije pomogla ni vatra

LJUBINJE - Nagli pad temperatura u posljednjih nekoliko dana u Ljubinju poljoprivrednim, a naročito povrtarskim kulturama, nanio je ogromnu štetu, mada je dosta stradalo i voće.

Pojedini poljoprivrednici su na svojim parcelama palili i vatre, kako se zemlja i usjevi ne bi smrzli, pa je, prema prvim informacijama opštinske komisije koja je odmah pošla u obilazak terena, nešto i spašeno.

Krompir i ostalo povrće najviše su, međutim, stradali u subotu ujutro, kada se jutarnja rosa, kako tvrde voćari i povrtari, naglo ledila jer je temperatura pala ispod nule, što je neočekivano za ovo doba godine, pa su sve biljke izgledale kao da je po njima pao snijeg, a bijelim pokrivačem od zaleđene rose, takozvane slane, bila je prekrivena i zemlja.

"Krompir je gotovo potpuno stradao, ali su zahvaćene i ostale povrtarske kulture, doduše, negdje manje, a negdje više, s tom da su buranija, tikvice, rasadnici paradajza i paprika, duvana, a ima dosta štete i na voću", kaže Dragoljub Sorajić, referent za poljoprivredu opštine Ljubinje.

Opštinska komisija je, kaže, djelimično obišla obrađene površine, jer je poljoprivreda u ovom kraju glavna privredna grana, dok će voćnjake nastaviti obilaziti u ponedeljak.

"Cvijet je uglavnom prošao na voćkama, a kako je uticalo na zametke ploda – vidjećemo i nadamo se da, iako nismo ulazili u voćnjake radi detaljnih pregleda, stanje nije tako loše kao na povrću", dodaje Sorajić.

Nada se da će se pojedine kulture i omladiti, poput krompira, dok će tikvice, boranija i rasadnici vjerovatno morati ponovo da se sade i siju.

"Istina je da su ljudi na pojedinim parcelama palili i vatre kako ne bi mrznulo, a sve do juče ujutro nije bilo ni toliko rose, jer, pored hladnoće, u posljednjim je danima bilo i pomalo vjetra, pa je onemogućio da pada rosa", dodaje on.

Zatečeni ljubinjski domaćini koji kažu da se ovakvi vremenski uslovi dešavaju sa prelaska jeseni u zimu, a ne na proljeće, već bi u ovom vrijeme počeli sadnju duvana da nije zahladilo, ali se sada hvataju za glavu.

Ne znaju šta će uraditi ni sa onim površinama na kojim su sadili povrće, u dilemi su da li da čekaju da se podmladi ili da sade ponovo.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije