Agrar

Smoljan: U BiH se može uvoziti sve i svašta

Smoljan: U BiH se može uvoziti sve i svašta
Foto: Fena | Smoljan: U BiH se može uvoziti sve i svašta

ČITLUK - Iako vinari s područja Hercegovine slabo konkurišu na međunarodnom tržištu, kako zbog slabe zaštite domaćih proizvođača tako i zbog malog, odnosno nikakvog podsticaja od države, u toj regiji se proizvode vrhunska i kvalitetna vina, koja osvajaju brojne nagrade na međunarodnim sajmovima te stolove svjetskih tržišta.

"Općina Čitluk, Brotnjo, je vinogradarska općina i jedina u državi BiH u kojoj svaka obitelj ima zasade vinove loze i proizvodi vino. Međutim, zbog slabog ili nikakvog poticaja države, podizanja i opremanja vinograda i podruma te slabog izvoza puno zaostajemo za susjednim vinarskim državama te vinari s područja Hercegovine slabo mogu konkurirati na međunarodnom tržištu. I pored toga, na području općine Čitluk registrirano je 15 do 20 vinara koji proizvode vrhunska vina, a onih što proizvode kvalitetna i stolna vina ima i više", kazao je predsjednik OO "Dani berbe grožđa" i predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Predrag Smoljan.

Po njegovom mišljenju zabrinjavajuće je što je zadnjih četiri do pet godina opao interes domaćinstava za podizanjem novih zasada vinove loze i što je došlo do stagnacije u proizvodnji vina. Sama činjenica, kaže Smoljan, da nema zakona o vinima govori o tome da je legislativa vezana za proizvodnju grožđa i vina neuređena i da su vinogradari i vinari BiH u nezavidnom položaju.

"Kada, pak, govorimo o zaštiti domaćih proizvođača, toliko smo otvoreno tržište da nam se može uvoziti sve i svašta. Premda imamo s nekoliko država dogovor o slobodnom izvozu vina, te nam zemlje svako malo postavljaju barijere i na razne načine našim vinarima otežavanju plasman njihovih proizvoda", navodi Smoljan. Po njegovim riječima, značajan je iskorak napravljen modernizacijom vinskih podruma i kušaonica jer moderna proizvodnja vina, odnosno podrumarstvo je nezamislivo bez povezivanja s turizmom i najbolja promocija vina je u vlastitom podrumu, što su, kaže, nažalost uočili tek prije dvadesetak godina.

Kao primjer navodi Istru u Hrvatskoj, gdje vinari svoja vina plasiraju upravo u vinskim podrumima. Podsjeća kako godišnja proizvodnja grožđa na području Čitluka prelazi 9.000 tona, a dominantne sorte su žilavka i blatina.   

"Bilo je pokušaja da se ove sorte prenesu na druga područja, ali ta kvaliteta koju postižu te sorte u Hercegovini ne može se nigdje ni približno postići", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije