Agrar

"Šok s jajima" u Rusiji

"Šok s jajima" u Rusiji
Foto: Pixabay | "Šok s jajima" u Rusiji

MOSKVA - Cijene jaja u Rusiji porasle su za više od 60 odsto.

Nestašica jaja stigla je zbog sankcija nametnutih Rusiji nakon sukoba sa Ukrajinom.

Uvoz je više nego prepolovljen i cijene su porasle što, kažu, nije toliki problem kao činjenica da ih je jako teško naći u prodavnicama, a na pijacama su gotovo skuplja od piletine kojoj takođe, tvrde pojedini slobodniji mediji u samoj Rusiji, prijeti nestašica, prenosi Jutarnji list.

Naime, problem je i nevakcinacija kokošaka, pataka i gusaka jer su vakcine uvozne, a nema ni dovoljno hrane za živinu koju je Rusija uglavnom uvozila.

Izdato je odobrenje za hitan uvoz jaja iz Turske i Azerbejdžana, ali to ipak nije bilo dovoljno da se pokrije nestašica.

Krajem godine ruska Antikorupcijska i antimonopolna kancelarija pokrenula je istragu na živinarskim farmama i među proizvođačima jaja i mesa kao i trgovcima na malo kako bi otkrili da li se prave zalihe i da li je nestašica "morala da bude baš takva", piše rusko izdanje Forbsa. Zatim je, navodi moskovski Komersant, čak i ruski glavni tužilac Igor Krasnov naložio regionalnim tužiocima da sprovedu inspekcije u kompanijama za proizvodnju jaja i trgovaca na malo.

Vladimir Putin, predsjenik Rusije, želi da stvori utisak da ni sankcije ni rat u Ukrajini nemaju "veze" sa životom u Rusiji i da sve protiče normalno i bez problema. Wall Street Journal (WSJ) navodi da je rat u Ukrajini ipak "izobličio" rusku ekonomiju i da za to ne treba da se gleda "dalje od kutije jaja".

Naime, zapadne sankcije naštetile su živinarskoj industriji jer je većina opreme za farme dolazila iz Evrope, tako da više nema rezervnih dijelova, kao ni dovoljno stručnjaka za održavanje. Osim toga, piše WSJ, oslabljena rublja poskupjela je uvoz stočne hrane i veterinarskih proizvoda, a osjeća se i nedostatak radne snage jer je dobar doo njih mobilizovan u rat protiv Ukrajine.

Ekonomski analitičari smatraju da je jedna od posljedica nestašice i krize u živinarskoj industriji izuzetno povezana sa sankcijama i ratom kao i praktičkim uvođenjem, odnosno prelaskom na ratnu ekonomiju.

Uz to, vlada je povećala plate, pa Rusi, kao i u doba SSSR-a, imaju "viška" novca, potrošnja raste, ali i inflacija koja je na kraju bila oko 7,5 odsto, što je za 50 odsto više nego što je Narodna banka planirala.

Kako je problem s jajima uznemirio Kremlj, najbolje svjedoči i činjenica da se Putin javno izvinio za nestašicu i okrivio vladu za "šok s jajima".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije