Agrar

Španski farmeri najavili proteste u februaru

Španski farmeri najavili proteste u februaru
Foto: Tanjug/AP | Španski farmeri najavili proteste u februaru

MADRID - Udruženja španskih poljoprivrednika saopštila su da planiraju da izađu na ulice u februaru u znak protesta zbog strogih evropskih propisa i nedostatka podrške Vlade.

"Mobilizacije će se desiti što je prije moguće", rekao je Pedro Barato, predsjednik "Asaje", španskog udruženja koje zastupa oko 200.000 farmera i stočara.

On je dodao da se njihovi postupci neće mnogo razlikovati od onoga što se dešava u drugim zemljama EU.

U zajedničkom saopštenju organizacija navodi se da će se protesti održati u narednim sedmicama. Članovi "Asaje" treba da se sastanu u četvrtak, 1. februara, radi priprema u tom smislu.

Suša u južnoj Španiji pogodila je poljoprivrednike, a proizvodnja nekoliko usjeva poput riže i maslina opala je u posljednje dvije godine.

Najveće grupe farmera u Španiji – "Asaja", COAG i UPA – imaju iste pritužbe kao i njihove kolege u drugim evropskim zemljama, i tvrde da ekološki propisi koje je nametnuo Brisel podrivaju profitabilnost usjeva i povećavaju cijene hrane.

Španski farmeri su rekli da se bore i sa konkurencijom u vidu proizvoda uvezenih izvan EU po nižim cijenama.

Između ostalog, španske organizacije traže od Brisela da obustavi pregovore sa trgovinskim blokom "Merkosur", kao i trgovinske sporazume sa Čileom, Kenijom, Meksikom, Indijom i Australijom.

"Vrijeme je da evropske i nacionalne vlasti prime na znanje, isprave i reformišu svoje strategije", saopštila je "Asaja", prenosi Srna.

Protesti u Francuskoj su se intenzivirali ove sedmice, a farmeri traktorima blokiraju glavne auto-puteve ka Parizu, dok nastoje da istaknu niz pritužbi, uključujući jeftin uvoz i pretjeranu ekološku regulativu EU.

Farmeri u Belgiji planiraju da blokiraju pristupne puteve kontejnerskoj luci Zejbruhe. Farmeri širom Evrope, uključujući u Njemačkoj, Poljskoj i Rumuniji, takođe protestuju posljednjih sedmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije