Agrar

Šta je digitalna svinja?

Šta je digitalna svinja?
Foto: Pixabay | Šta je digitalna svinja?

ZAGREB - Hrvatske kompanije Agroporc, Beyondi i Blok Be, razvile su digitalnu platgformu GoAgro putem koje građani mogu da investiraju u budućnost proizvodnje hrane u Hrvatskoj. Naime, moguće je investirati i u takozvanu „digitalnu svinju“.

Putem ove platforme svako od građana može postati farmer a da ne mora da obavlja posao poljoprivrednika ili uzgajivača svinja, već će to neko raditi umjesto njega, piše HRT.

Kupovinom Pig tokena (PigNFT) putem platforme GoAgro postaje se vlasnik jedne digitalne svinje a minimalni ulog je jedan digitalni token (NFT) odnosno 250 evra, čime se osigurava 100 kilograma svinjetine.

Pretvaranje digitalne svinje u stvarnu traje 900 dana, a u tom periodu svinja „raste“ tri odsto godišnje u masi.

Nakon isteka tog roka, PigNFT se može, a i ne mora, zamijenitii za stvarnih 107,5 kilograma svinjenite.

Zamjena za stvarne kilograme svinjetine može se obaviti bilo kada nakon 900 dana. Nakon toga kupac može da zadrži svoj PigNFT kao investiciju i na njega se primjenjuju ista pravila kao kod zamene ili prodaje u realnom vremenu, a sa PigNFT-om se može i trgovati.

Vlasnik Platforme i direktor kompanije Agroportc Krešimir Kuterovac naglasio je da će Hrvatska u uzgoju svinja pasti na 35 do 40 odsto proizvodnje svinja za vlastite potrebe i da su iz tih razloga odlučili da pokrenu ovaj projekat.

Dodao je da je u planu da se izda ukupno 240.000 svinjskih NFT-ova u pet faza, sa rokom transformacije iz digitalne u stvarnu proizvodnju nakon 900 dana od prodaje svake pojedinačne faze.

Uloženi novac, kako je rekao, biće iskorišćen za pokretanje proizvodnje na farmama kompanije Agriporc odnosno na salašu Stanci Petrinja.

Svaka farma će, prema njegovim riječima, imati veb kameru tako da kupac može u svakom trenutku da vidi svoju investiciju, a do kraja godine je planiran završetak prikupljanja sredstava za farmu u Petrinji nakon čega će krenuti proizvodnja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije