Agrar

Stradao kukuruz zbog suše, pati i stoka

Stradao kukuruz zbog suše, pati i stoka
Foto: N.N. | Stradao kukuruz zbog suše, pati i stoka

SANSKI MOST - Sušni period i nedostatak padavina tokom ovog ljeta uzrokovali su veliku štetu na poljoprivrednim usjevima, a poljoprivrednici u Unsko-sanskom kantonu su zabrinuti da li će moći prehraniti stoku.

"U ovom trenutku kukuruz je najugroženija kultura i radi se o baznoj ishrani za stočni fond, posebno proizvođače mlijeka, s obzirom na to da je ta proizvodnja najrasprostranjenija grana poljoprivrede na ovim prostorima. Suša je zaustavila razvitak klipa, kukuruz se nije ozrnio i sada je već kasno ma koliko kiše padalo", kaže Husein Selimović, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača u Sanskom Mostu.

Dodaje kako su vremenske prilike umanjile i prinose ostale stočne hrane, što sve skupa dovodi u tešku situaciju vlasnike stočnog fonda. Govoreći o livadama, objasnio je da se u prosjeku kose tri puta godišnje, a ove godine košene su samo jednom i nakon toga ih je suša uništila.

"Pored toga, suša je uticala i na same životinje, na stoku, pa smo samo u posljednjih mjesec dana zbog enormnih vrućina imali veliki broj slučajeva uginuća stoke. Pokušaćemo vidjeti šta možemo učiniti za vlasnike koji su izgubili grla", kaže Selimović.

Dodaje kako je povećan broj pobačaja kod krava i uginuća teladi, najprije od posljedica temperaturnog šoka.

"Koliko će krava iz ovog izaći oštećeno i koliko nastaviti reprodukciju dalje to je stvar vremena i veterinara šta uraditi da ih vratimo u normalno stanje", kaže Selimović.

Prema njegovim riječima, kao da sama suša nije dovoljan problem, pa se ove godine bilježi ogromna šteta koju poljoprivrednim usjevima čine divlje svinje.

Dodaje kako se ove životinje u krdima spuštaju iz šumskih predjela u blizinu naseljenih mjesta i da se na njihovoj meti nalaze kukuruz, krompir i ostali poljoprivredni usjevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije