Agrar

Suša pokvarila urod grožđa, ali nije kvalitet

Suša pokvarila urod grožđa, ali nije kvalitet
Foto: Zlatan Čekić | Suša pokvarila urod grožđa, ali nije kvalitet

SANSKI MOST - Urod grožđa u vinogradu Isaka Tatarevića u selu Kruhari, nadomak Sanskog Mosta, nešto je lošiji nego prethodne godine, ali je dobrog kvaliteta i poslužiće za spravljanje vrhunskih vina.

Prema riječima Miroslava Draganovića, koji brine o ovome vinogradu, nešto lošiji urod je bio zbog nepovoljnih klimatskih uslova.

"Ono što je neobično i što ukazuje na klimatske promjene jeste da je berba uslijedila gotovo mjesec ranije nego što je to uobičajeno. Glavni razlog tome je suša tokom ljetnih mjeseci, a berbu smo uspjeli odraditi prije ovoga kišnog perioda", kazao je Draganović. Prema njegovim riječima, krajnji cilj svega je proizvodnja kvalitetnog stonog crnog i bijelog vina koje je u proteklim godinama našlo svoje mjesto na širem tržištu Bosne i Hercegovine, a izvozi se i u Austriju.

"Naš krajnji proizvod od ovoga grožđa moći ćemo konzumirati tek iduće godine, jer je kod nas proces proizvodnje nešto duži nego možda u ostalim vinarijama, jer radimo s prirodnim materijalima", dodaje Draganović.

Inače, vinograd se prostire na površini od oko dva hektara, a zasađeno je 7.200 sadnica sorti šerdone i merlo, koje se redovno održavaju i njeguju, a podignut je prije desetak godina, kapitalom koji je vlasnik Isak Tatarević zaradio u Austriji.

Draganović dodaje kako im je u planu proširenje vinograda, pa tako imaju već neke ogledne parcele gdje su posadili vinovu lozu i prate kako će ona uspijevati.

"U svakom slučaju, planiramo proširenje za još nekoliko hektara", istakao je on.

Inače, Tatarević je dugo vremena bio okupiran idejom podizanja vinograda u zavičaju po ugledu na one u austrijskoj pokrajini Štajerska, gdje je proveo cijeli radni vijek. Svoju ideju pretočio je u djelo, a na lokalitetu vinograda podigao je i veleljepni objekat u kojem je smješteno postrojenje za preradu grožđa i proizvodnju vina.

Iako je vinogradarstvo na ovim prostorima zapostavljena poljoprivredna grana, istorijski podaci govore da su još za vrijeme vladavine Austrougarske monarhije ovim prostorima tadašnje vlasti pokušale unaprijediti i omasoviti vinogradarsku proizvodnju.

Iz tog perioda ostali su i brojni nazivi kao što su vinograd ili vinogorje za mnoge od zemljišnih parcela koje se nalaze na području općine Sanski Most.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije