Agrar

Sve teže saditi na otvorenom, plastenici spas

Sve teže saditi na otvorenom, plastenici spas
Foto: Sanja Čakarević | Sve teže saditi na otvorenom, plastenici spas

DOBOJ - Klimatske promjene tjeraju poljoprivrednike da umjesto na otvorenom proizvodnju organizuju u plastenicima kako bi bili sigurni da će na jesen imati šta da uberu.

To najbolje zna Nevenka Zorčić iz dobojskog prigradskog naselja Varoš, koja se ove godine borila da izvuče maksimalan prinos iz svojih plastenika.

"Tu su standardne paprike, paradajz, krastavac, patlidžan, najviše se to i proizvodi, najviše se koristi svježe i da se preradi. Godina nije bila ni loša toliko, bilo je i lošijih", kazala je Zorčićeva.

Ona je jedna od 25 proizvođača koji su plodove svog rada izložili na sajmu koji je organizovao "Poljoklast", klaster koji okuplja poljoprivrednike iz 11 lokalnih zajednica dobojske regije.

"Klimatske promjene su takve, neprevidive, i sve je teže organizovati proizvodnju na otvorenom, tako da je sve veća potražnja za plastenicima, što smo prepoznali i evo trenutno realizujemo. Okupili smo 30-40 poljoprivrednih proizvođača koji su zainteresovani za nabavku plastenika", rekla je Julijana Petrović, menadžerka "Poljoklasta".

Vremenske prilike nisu uticale na neke druge proizvođače, pa tako uzgajivači aronije i lješnika zadovoljno trljaju ruke i ponosno pokazuju plodove.

"Mnogi su se ljudi žalili što se tiče uroda, bila je godina i kišna i sušna, bili su i mrazevi, ali mi, kao i drugi proizvođači aronije, imali smo možda i duplo više roda nego što smo imali prethodne godine. Tako da mislim da nikada ne utiču klimatski uslovi na aroniju", kazala je Marija Ristić iz stanarskog sela Ostružnja Donja.

"Mi smo zadovoljni prinosom, vidjećemo kakav će biti kvalitet. Kod nas je veći prinos u odnosu na prošlu godinu, starija je lijeska, ali vidjećemo, još sabiramo, još nismo sve prikupili, ali zadovoljni smo. Mi radimo preradu lješnika", navodi Biljana Nović, uzgajivačica lješnika iz Prnjavora.

Vremenske prilike ove godine generalno nisu išle naruku poljoprivrednoj proizvodnji, smatra Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja.

"Međutim, bez obzira na sve to, kako poljoprivrednici kažu, kiša je došla u zadnjem momentu, tako da prinos neće biti umanjen u onolikoj mjeri koliko su poljoprivredni proizvođači očekivali, tako da nećemo biti gladni", poručio je Kovačević, kojem je agronomija inače struka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije