Agrar

Trebinje: Navodnjavanjem pokriveno više od 80% obradivih površina

Trebinje: Navodnjavanjem pokriveno više od 80% obradivih površina
Foto: Vesna Duka | Trebinje: Navodnjavanjem pokriveno više od 80% obradivih površina

TREBINJE - U Trebinju je u proteklih nekoliko godina za sistem navodnjavanja izdvojeno oko 15 miliona maraka, što su finansirali grad Trebinje, "Hidroelektrane na Trebišnjici" i Ministarstvo poljoprivrede RS.

Za taj novac su, kako kaže Veselin Dutina, direktor "Agrarnog fonda" koji gazduje objektima za navodnjavanje, izgrađeni transportni cjevovodi, vodozahvati, urađeni su projekti primarne, sekundarne i tercijarne mreže, a prvi put u istoriji je dovedena voda na Zubački plato.

"Priključci na sistem za navodnjavanje Zubačkog platoa kreće u Bogojević Selu, a onda slijede dalji priključci, gdje, očekujući ogroman broj zahtjeva, molimo za strpljenje korisnika jer je nemoguće uraditi sve odjednom i moguće je uraditi po nekoliko priključaka dnevno", kaže Dutina, napominjući da je ispumpavanje vode na ovaj plato urađeno preko jako kompleksnog sistema koji predstavlja najveće prepumpavanje vode u Evropi, sa više rezervoara i prepumpnih stanica.

U testnoj fazi su otklonjeni i nedostaci i kvarovi, izdaju se dozvole za upotrebu, a u narednih najduže godinu dana sve će biti završeno.

Na ovaj će način biti zaokružen sistem navodnjavanja na većini trebinjskih oranica, gdje je, kao malo gdje u Evropi, navodnjavanjem pokriveno preko 80% obradivih površina i to po principu pumpa - cjevovod - šaht.

Dutina napominje da su urađeni sistemi navodnjavanja na Trebinjskom i Zasad polju sa pripadajućim objektima, te pumpne stanice Petrovo i Zasad polje, rezervoar Kremeni do, sistem navodnjavanja Mrkonjići sa pripadajućim objektima i pumpnim stanicama, te selo Drijenjani, kao i kompleksni sistem sa prepumpavanjima Zubačkog platoa i sistemi u selima Mosko i Ljubomir sa pripadajućim objektima.

"Svi ovi sistemi su vrlo zahtjevni pa je i cjelokupan sistem navodnjavanja u Trebinju najkompleksniji u Republici Srpskoj, ali cijena usluge isporuke vode koja se uglavnom koristi iz rijeke Trebišnjice ili sa izvorišta nije visoka, a nisu previše visoki ni priključci koji tek idu poput Zubačkog platoa", dodaje Dutina.

Kaže da je u svemu bila najvažnija sloga i odgovornost prema ovom sistemu, prema kome se svi korisnici trebaju domaćinski odnositi da bi imali što manje problema i prilikom održavanja i prilikom korištenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije