Agrar

Trebinjski poljoprivrednici dobili 135 prasića za tov

Trebinjski poljoprivrednici dobili 135 prasića za tov
Foto: Vesna Duka | Trebinjski poljoprivrednici dobili 45 prasića za tov

TREBINJE - U okviru projekta pomoći poljoprivrednicima i stočarima trebinjskog Agrarnog fonda, na lokalitetu Petrovo Polje je podijeljeno 135 prasića za tov za 45 porodica, u šta je ova ustanova zajedno sa gradskim budžetom uložila oko 50.000 maraka.

"Ovakvim programima konstantno uključujemo poljoprivredne proizvođače u proces kooperantske proizvodnje sa nama, jer je svakom od ovih poljoprivrednika dodijeljeno po tri praseta koja će do jeseni toviti i jedna od tih utovljenih svinja se vraća u obliku različitih mesnih prerađevina i plasira u prodajne objekte ‘Hercegovačke kuće’", istakao je direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina.

On je naveo da je prasiće prošle godine dobilo 30 poljoprivrednika i da će nastaviti da sprovode taj program jer se pokazao kao veoma dobar.

"Na ovaj se način uvodi i razvija novi princip rada i saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima", dodao je Dutina.

Da je ovo dobar sistem kooperantske saradnje sa Agrarnim fondom potvrdio je i  poljoprivrednik Obrad Milinić iz sela Ljubomir kod Trebinja koji je i prošle godine dobio svinje čiji kvalitet mesa je, kako kaže, bio izuzetan.

"Ovo je zaista dobar program i mislim da ćemo imati dobru zaradu jer je ove godine sve poskupjelo, pa i svinjetina, tako da je ove godine kilogram žive vage u Trebinju oko 11 maraka po kilogramu, a seljaku koji radi poljoprivredu i može da obezbijedi hranu za svinje ovaj program itekako dobro dođe", rekao je Milinić.

I Ilija Rosandić iz Mostaća kod Trebinja se složio kako je u pitanju zaista dobar program.

"Ovo mi mnogo znači, jer svake godine uzgajam svinje, a novac koji uložim u kupovinu prasadi mogu da uložim u nešto drugo", kazao je Rosandić.

U Agrarnom fondu su podsjetili i na činjenicu da se u svrhu unapređenja poljoprivrede nastavlja sa izgradnjom vodosnabdijevanja Zubačkog platoa, projekta vrijednog oko 15 miliona maraka koji finsnsiraju Grad Trebinje, Hidroelektrane na Trebišnjici i resorno ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije