Agrar

Trebinjskim ratarima oko pola miliona KM

Trebinjskim ratarima oko pola miliona KM
Foto: N.N. | Trebinjskim ratarima oko pola miliona KM

TREBINJE - Trebinjski Agrarni fond je za nepune tri godine rada realizovao 25 javnih poziva za subvencioniranje poljoprivrede u različitim domenima, na taj način je trebinjskim poljoprivrednicima dodijeljeno blizu pola miliona maraka, a subvenciju je dobio 1.071 korisnik.

Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda, precizirao je da je izdvojeno 470.000 KM za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, a sredstva su obezbijeđena iz gradskog budžeta.

"Kroz sve ove projekte smo dodjeljivali pomoć malim poljoprivrednim proizvođačima, bilo da smo im obezbjeđivali poljoprivrednu mehanizaciju, opremu za preradu, pčelarsku opremu, sjemenske pakete, privođenje zemljišta namjeni, podršku udruženjima korisnika voda, a bilo je i direktne podrške u novčanim sredstvima", objašnjava Dutina.

On kaže da je, osim direktne podrške koju je iskoristilo više od 1.000 korisnika, koji su samo po jednom dobijali pomoć, na indirektan način pomoć ostvarilo oko 4.000 poljoprivrednih proizvođača.

Na ovaj je način, kako kaže, prvi put uveden red u dodjelu subvencija, pa je, zajedno s prihodima od oko 700.000 maraka od "Hercegovačke kuće", realizovano oko 1.200.000 maraka sredstava za poljoprivredu u Trebinju.

"Danas imamo bilans da je očigledan napredak kod brojnih malih poljoprivrednika, koji su danas formirali gazdinstva zahvaljujući subvencijama, ali i kooperantskim radom, u kome im je otkup proizvoda zagarantovan", kaže Dutina.

Ovakvom saradnjom su zadovoljni i sami poljoprivrednici, koliko podsticajnim sredstvima i raznim drugim subvencijama, toliko i otkupom, koji im je, naročito ove godine, i te kako dobrodošao, jer je virus korona poremetio i odlaske na kvantaške pijace i uopšte platežnu moć stanovništva.

U Agrarnom fondu kažu da, i pored svih poteškoća s kojim su se u pandemiji i oni suočili, ipak nastavljaju sa zacrtanim projektima, od kojih neće odustati, jer je poljoprivreda jedna od trebinjskih strateških grana privrede.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije