Agrar

Udružili se John Deere i SpaceX

Udružili se John Deere i SpaceX
Foto: Facebook/John Deere | Udružili se John Deere i SpaceX

John Deere i kompanija SpaceX milijardera Elona Muska sklopili su ugovor o pružanju komunikacijskih usluga putem Starlink satelita. Cilj im je dovesti brzi internet u sva ruralna područja.

Širokopojasni internet je od ključne važnosti za primjenu digitalne i precizne poljoprivrede. Osim autonomije poljoprivrednih strojeva, važna je razmjena podataka u stvarnom vremenu, daljinsko praćenje i dijagnostika, komunikacija među mašinama", stoji u saopštenju John Deerea.

"Vrijednost povezanosti za poljoprivrednike važnija je od bilo kojeg pojedinačnog zadatka ili radnje. Komunikacija pruža ogromne mogućnosti koje su prije bile ograničene ili nedostupne", rekao je Aron Vetcel, potpredsjednik za proizvodnju i sisteme precizne poljoprivredne proizvodnje u John Deereu.

Na raspolaganju će im biti satelitska komunikacija (SATCOM) koja koristi Starlinkovu konstelaciju satelita. Oko Zemlje danas kruži njih više od 5.700, a očekuje se da će ih biti i znatno više.

Korištenje Starlink mreže na poljoprivrednim mašinama trebalo bi prvo započeti u SAD-u i Brazilu u drugoj polovini 2024. godine. Moći će se koristiti kako na postojećim tako i na novim mašinama, ali trebaće dodatni prijemnik.

(Agroklub)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije