Agrar

Uz malo ulaganja do profita od 6.500 evra

Uz malo ulaganja do profita od 6.500 evra
Foto: Pixabay/Ilustracija | Uz malo ulaganja do profita od 6.500 evra

Za ljekovitim biljem stalno raste potražnja, a isplativije ga je gajiti od drugih poljoprivrednih kultura.

Upuštanje u gajenje biljaka nije jednostavan posao, a treba imati u vidu i računicu - šta je najisplativije zasaditi i koliko brzo se stiže do profita.

Ipak, postoje određene kulture koje se preporučuju čak i početnicima, a to je uglavnom ljekovito bilje.

Ako još uvijek niste odlučili kako da pokrenete biznis, a posedujete zemljište, poslednjih godna sve je veća potražnja za ljekovitim biljem ne samo kod nas nego i u svijetu. Ulaganja su minimalna u odnosu na druge kulture, a zemljište ne mora mnogo održavati.

Za jedan hektar zasada pod nanom, kamilicom, nevenom ili drugim ljekovitim biljem potrebno je od 1.200 do 2.500 hiljade evra.

Od ovih para možete kupiti sjeme, zasaditi bilje i spremiti zemljište. Ukoliko pak, želite da modernizujete prodaju ljekovitog bilja, onda je potrebno uložiti još stotinak evra za kupovinu ukrasnih ambalaža, da bi proizvod bio primamljiviji na tržištu. Kada se sve proračuna, prihod od ovog biznisa može da iznosi od 2.500 do 6.500 evra po hektaru.

Bijeli sljez

oko 2.000 evra ulaganje po hektaru

oko 5 evra cijena po kilogramu

manje od 1500 kilograma prinosa po hektaru

6.500 evra prihoda po hektaru

najmanje 4.500 evra profit po hektaru

oko 1.800 evra ulaganja po hektaru

oko 4 evra cijena po kilogramu cveta

oko 1.000 kg prinos po hektaru

oko 4.000 evra prihod po po hektaru

oko 2.000 evra profit po po hektaru

Bosiljak

oko 1.200 evra ulaganje po hektaru

više od 1 evro cijena po kilogramu

oko 2.000 kilograma prinos po hektaru

oko 2.500 evra prihod po hektaru

oko 1.300 evra profit po hektaru

Kada je riječ o ljekovitom bilju, stručnjaci savjetuju da je najbolje gajiti višegodišnje biljke, jer su manja ulaganja.

Treba imati u vidu da postoje razlike u tržišnoj cijeni između bilja koje je uzgajano organski i onog na konvencionalan način, jer su cijene organskih otkosa znatno više. Takođe, valjalo bi znati da je isplativost uslovljena i dostupnošću sezonske radne snage, postojećom opremom za kvalitetnu obradu nakon žetve i adekvatnim transportom, prenio je sajt Smartwatering.rs.

Isplativije od drugih poljoprivrednih kultura

Studija "Mogućnosti gajenja ljekovitog i aromatičnog bilja na području grada Valjeva“, koju je Poljoprivredna stručna i savjetodavna služba Valjevo uradila prije nekoliko godina u saradnji sa JP „Agrorazvoj – valjevske doline“, pokazala je da u tom kraju postoje odlični uslovi za gajenje skoro svih vrsta ljekovitog bilja koje postoji u Srbiji.

"S obzirom da su u ovim krajevima najzastupljenija mala gazdinstva, ljekovito bilje moglo bi da se gaji i da donese dodatnu zaradu domaćinima, jer ne zahtijeva dodatnu radnu snagu ni mehanizaciju. Ipak, potrebne su i obuke jer za ovu vrstu uzgoja ne postoji tradicija i mnogo je nepoznanica“, kazala je Svetlana Jerinić, jedna od autora Studije i stručni saradnik za ratarstvo u PSSS Valjevo.

Ono što treba znati i što pokazuju istraživanja i iskustva drugih je da je isplativije uzgajati ljekovito bilje nego neke druge poljoprivredne kulture, a prihod može biti i do tri puta veći od onoga što se uloži.

"Matičnjak je, na primer, biljka koja može doneti dobru zaradu, jer raste i razvija se desetak godina. Svake godine ova biljka daje određeni prihod, a ulaganja su minimalna. Da bi se podigao zasad matičnjaka na jednom hektaru površine, za seme, đubrivo, radnu snagu, zaštitu u prvoj godini treba uložiti oko 1.200 evra. Prosečan prinos je oko 1.5 tona i od toga je prihod oko 1.500 evra, što znači dobit od oko 300 evra“, objasnila je tada Svetlana za Agroklub, a prenosi Mondo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije