Agrar

Većina mljekara u Britaniji krši pravila o zagađenju

Većina mljekara u Britaniji krši pravila o zagađenju
Foto: Pixabay | Većina mljekara u Britaniji krši pravila o zagađenju

LONDON - Većina farmi na kojima se proizvodi mlijeko u Velikoj Britaniji krši pravila o zagađenju, pri čemu se ogromne količine kravljeg stajnjaka izlivaju u rijeke.

"Kada životinjski otpad dospije u rijeku, on izaziva nakupljanje hranljivih materija koje se nalaze u efluentu, kao što su nitrati i fosfati", navodi Gardijan, prenosi Tanjug.

To uzrokuje cvjetanje algi, koje iscrpljuju vodni put kiseonika, blokiraju sunčevu svjetlost, guše ribe i druge vodene životinje.

Prema novim podacima objavljenim u skladu sa zakonima o slobodi informisanja, 69 odsto od 2.475 engleskih farmi za proizvodnju mlijeka koje je pregledala Agencija za životnu sredinu u periodu od 2020. do 2021. godine prekršilo je ekološke propise. Problem je rasprostranjen širom Britanije.

U Velsu 80 odsto od 83 farme koje proizvode mlijeko, a koje je pregledala organizacija Prirodni resursi Velsa između 2020. i 2022. godine nije bilo u skladu sa propisima protiv zagađenja.

U Sjevernoj Irskoj 50 odsto od 339 farmi u kojima se proizvodi mlijeko, koje je pregledalo Ministarstvo za poljoprivredu, životnu sredinu i ruralna pitanja između 2020. i 2022. nije bilo usklađeno sa propisima, a u Škotskoj 60 odsto od 114 farmi, koje je pregledala Agencija za zaštitu Škotske 2020. i 2023. godine bilo je u suprotnosti sa propisima.

Ekološki aktivisti navode da su pod pritiskom supermarketa, koji poljoprivrednim proizvođačima nude veoma malu otkupnu cijenu mlijeka, proizvođači intenziviraju proizvodnju povećanjem stada.

Čarls Votson, predsjednik dobrotvorne organizacije Rečna akcija, rekao je da je veliko zagađenje rezultat zastarjele infrastrukture, dizajnirane za mnogo manje količine otpadnih voda, uz kombinaciju njihove intenzivne upotrebe i nestabilnih vremenskih uslova.

"S obzirom da stado od 50 krava može da emituje ekvivalentnu količinu zagađenja kao naselje od 10.000 ljudi, nije iznenađujuće da industrija proizvodnje mlijeka predstavlja neodrživ teret zagađenja za mnoge riječne slivove širom zemlje", istakao je on.

         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije