Agrar

Voćari oprez: Mraz može napraviti štetu

Voćari oprez: Mraz može napraviti štetu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL | Voćari oprez: Mraz može napraviti štetu

BANJALUKA - U Republici Srpskoj se u naredna tri dana očekuje mraz koji može da prouzrokuje znatnu štetu u voćnjacima bresaka, kajsija, ranih sorti šljive i trešnje.

Prema agrometeorološkoj informaciji Republičkog hidrometeorološkog zavoda, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da 24 časa prije pojave mraza upotrijebe kombinaciju preparata na bazi aminokiselina i hormona.

Osim ovih mjera, kako se navodi u agrometeorološkoj informaciji za period do nedjelje, 9. aprila, potrebno je obezbijediti materijal za zadimljavanje, kao i orošavanje (antifrost sistem), piše Srna.

Nestabilne vremenske prilike usloviće i pojavu biljnih bolesti, kao što su kovrdžavost lista i monilija na breskvi i kajsiji, čađava krastavost kod jabučastog voća i drugih bolesti.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, sredinu sedmice obilježiće sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, uz pojavu mraza u jutarnjim časovima.

Tokom petka, 7. aprila, i u dane vikenda prognozira se pretežno do potpuno oblačno sa slabim i povremenim padavinama - kišom, susnježicom i snijegom.

Jutarnja temperatura vazduha u višim krajevima biće od minus 11 do nula, u nižim od minus pet, na jugu do devet, dok će se maksimalna dnevna biti od minus tri do šest u višim, a u nižim predjelima od šest do 11, na jugu do 16 stepeni Celzijusovih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije