Agrar

Za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije 9,6 miliona KM

Za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije 9,6 miliona KM
Foto: N.N. | Za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije 9,6 miliona KM

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske je posredstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Agencije za agrarna plaćanja zaključno sa avgustom ove godine izdvojila dodatnih 8,2 miliona KM za sanaciju posljedica vremenskih neprilika, poremećaja na tržištu i održanja investicionog ciklusa.

Iz resornog ministarstva je, nakon kritike opozicionih partija na tom planu, saopšteno da je sredstvima Agrarnog budžeta i Kompenzacionog fonda obezbijeđeno 17,7 miliona KM za podršku investicijama.

"Ukupno će biti podržano 1.787 korisnika. U tom smislu, za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije biće uloženo 9,6 miliona KM za 1.262 korisnika, za investicije u stočarskoj proizvodnji 2,7 miliona KM za 180 korisnika, za investicije u biljnoj proizvodnji 1,2 miliona KM za 248 korisnika, kao i 3,8 miliona KM za investicije u preradu poljoprivrednih proizvoda za 87 korisnika", navode iz resornog ministarstva.

Oni ističu da je Vlada zbog povećane cijene stočne hrane izdvojila dodatnih dva miliona KM uzgajivačima svinja, pri čemu je obračunata premija u iznosu od 43 KM po grlu.

"I ova sredstva su već isplaćena proizvođačima", naglasili su u Ministarstvu.

Za štetu od mraza isplaćeno je 865.605 KM za više od hiljadu proizvođača voća i 2.100 hektara zasada oštećenih od proljećnog mraza, te je izdvojeno dodatnih 500.000 KM za zanavljanje voćnih zasada.

"Za potrebe investicija u projekte navodnjavanja na ime pripreme tehničke dokumentacije i izgradnje sistema za navodnjavanje u periodu 2013-2020 ukupno je ugovoreno 44,33 miliona KM, od toga iz kredita Svjetske banke 30,02 miliona KM, dok je učešće lokalnih zajednica 4,17 miliona KM, a Vlade 10,14 miliona. Takođe, za potrebe individualnih sistema za navodnjavanje iz sredstava Agrarnog budžeta se izdvaja 0,5 miliona KM godišnje", navedeno je u saopštenju.

Iz resornog ministarstva su ukazali da se sve ove i ostale mjere koje realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede realizuju u skladu sa strateškim dokumentima za koje Vlada angažuje domaće naučne institucije sa relevantnim međunarodnim referencama.

"Opozicione predstavnike kojima su puna usta brige za domaću poljoprivredu i poljoprivrednike pozivamo da, umjesto praznih riječi i dezinformacija, preduzmu konkretne aktivnosti na njivi, u selu, mjesnoj zajednici, lokalnom parlamentu i demonstriraju svoje znanje i vještine kojima tvrde da raspolažu", zaključuju u resornom ministarstvu.

Član Resora za poljoprivredu Gradske organizacije SDS-a Banjaluka Saša Lovrić poručio je danas da je poljoprivrednicima u Srpskoj, koji će ove godine pretrpjeti ogromnu štetu zbog suše i kasnih mrazeva, potrebna konkretna pomoć Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije