Agrar

Za sistem odvodnjavanja u Mokrom polju 5,7 miliona KM

Za sistem odvodnjavanja u Mokrom polju 5,7 miliona KM
Foto: Vesna Duka | Za sistem odvodnjavanja u Mokrom polju 5,7 miliona KM

TREBINJE - Nakon što je na većem dijelu trebinjskih oranica u prethodnih nekoliko godina instaliran sistem za navodnjavanje, radiće se i sistem odvodnjavanja u Mokrom polju, a koštaće 5,7 miliona maraka.

Projekat koji je finansirala Evropska unija urađen je po prijedlozima inženjera Duška Vujovića, koji je prije petnaestak godina bio tvorac projekta navodnjavanja, ali se on morao dopuniti i projektom odvodnjavanja, jer tehničko uređenje zemljišta predviđa oba sistema.

"Tehničko uređenje zemljišta, u stvari, podrazumijeva prvo odvodnjavanje, pa navodnjavanje, ali će i ovako biti dobar sistem, a radiće se u jednoj fazi, sa pumpama u najnižem dijelu polja gdje bi se, shodno količini vode, odvodnja radila sa tri do 8,5 kubika i otvorenim kanalom u dužini od 400 metara, a pored postojećeg puta će se postaviti cijevi, tako da će se voda prepumpavati u postojeće kanale", objasnio je Vujović.

Napominjući da su još 2007. godine, izradom sistema navodnjavanja, postavljene dvije relevantne stanice za kompletnu hidrologiju, odnosno mjerenja oscilacija voda, ovaj sistem bi se samo nadovezao na to, a za predviđena sredstva će se konkurisati kod nadležnih fondova.

Milan Gavrić, pomoćnik ministra Republike Srpske za resor vodoprivrede, kaže da se stvaraju preduslovi za kandidaturu ovog projekta kod međunarodnih fondova, a cilj je da se najprije obezbijedi što više tehničke dokumentacije za ulazak u građevinske radove na projektu.

"Sredstava neće nedostajati, ali moramo biti u potpunosti spremni i za aplikaciju, a kasnije i za početak radova, što će se desiti kada sve institucije, i lokalne i republičke, budu djelovale, jer Evropska unija finansira izradu tehničke dokumentacije, a na nama je da dalje tražimo kredit, donaciju ili grant kojim ćemo nastaviti priču započetu još prije pet godina i tiče se sistema navodnjavanja!, kazao je Gavrić.

Na izradi projektne dokumentacije je radio i doc. Haris Kalajdžisalihović, sa Odsjeka za hidrotehniku na sarajevskom Građevinskom fakultetu, istakavši da bi se sa ovog polja odvodnjavao višak voda tokom vegetativnog perioda.

Za projekat je urađena ekonomsko-tehnička analiza, prema kojoj su agronomi za dio polja koji je pod vodom i ne može se obrađivati bez odvodnjavanja predvidjeli i kulture koje se ovdje mogu uzgajati i sa navodnjavanjem i sa odvodnjavanjem, na osnovu čega je utvrđena velika isplativost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije