Agrar

Žele da proizvode svinjsko meso, a da ne ubijaju svinje

Žele da proizvode svinjsko meso, a da ne ubijaju svinje
Foto: Image by Roy Buri from Pixabay | Žele da proizvode svinjsko meso, a da ne ubijaju svinje
N.N.

Kompanija koja je nastala na Oksfordskom univerzitetu započinje s proizvodnjom mesnih proizvoda kreiranih na temelju stanice životinje. Tehnologija kojom se koriste je proizvedena u istoj zgradi kao i AstraZenecina vakcina protiv virusa korona.

Ime kompanije je "Ivy Farm Technologies" i plan im je da proizvedu više od 12.000 tona svinjetine, čime bi spasili živote otprilike 170.000 svinja.

Proces stvaranja mesnog proizvoda iz nekoliko stanica se sastoji od stavljanja stanica u bioreaktor, gdje su im dodani vitamini i nutrijenti. Cijeli proces traje 3 do 4 sedmice.

"Ivy Farm Technologies" je skupila čak 16 miliona funti za svoj pilot projekt. Ono što njih odvaja od sličnih proizvođača mesa za koje se ne ubijaju životinje je tehnologija kojom je taj proces znatno brži.

Nadaju se da će do 2023. u restorane i supermarkete uvesti kobasice za koje nijedna životinja nije umrla.

"'Ivy Farm' je odlična za okolinu, odlična za ljubitelje mesa i odlična za životinje, pošto ih nećemo ubijati", rekao je suosnivač kompanije Ras Taker.

Jedno istraživanje je pokazalo da do 2040. godine, čak 60% mesnih proizvoda neće dolaziti od ubijenih životinja, prenosi "Klik.hr".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije