Analize

15 zemalja sa najvećim BDP po glavi stanovnika

15 zemalja sa najvećim BDP po glavi stanovnika
Foto: N.N. | 15 zemalja sa najvećim BDP po glavi stanovnika

Od skoro 200 zemalja u svijetu, mnoge generišu milijarde, pa i bilione prihoda, a bruto domaći proizvod čak 15 najbogatijih država trenutno iznosi više od 50 hiljada dolara po glavi stanovnika.

Sajt Fortune izlistao je 15 najbogatijih država po glavi stanovnika, na osnovu podataka Međunarodnog monetarnog fonda iz oktobra ove godine o visini BDP po glavi stanovnika na osnovu pariteta kupovne moći, prenosi portal bankar.me.

15. ISLAND – 52.150 dolara po glavi stanovnika

Turizam, izvoz i investicije „povukli“ su rast BDP Islanda, prema podacima MMF, koji takođe predviđa da će rast turističkoj sektora biti dugoročan.

14. HOLANDIJA – 53.580 dolara

Tokom 2016. godine holandska ekonomija je počela da se oporavlja, iako postoji mogućnost negativnih efekata od Bregzita, prognozira MMF. Kraljevina Holandije, koja obuhvata Arubu, Kurasao, Sveti Martin i Holandiju, ima ukupnu populaciju od 17 miliona stanovnika, većinom naseljenih u Holandiji.

13. SAUDIJSKA ARABIJA – 55.260 dolara

Nafta je primarni nosioc BDP Saudijske Arabije, mada MMF očekuje rast privrednih sektora koji su nevezani za naftu. Država od 32 miliona se trenutno nalazi usred reformskog programa „Vizija 2030“, plana koji bi smanjio ili odvojio ekonomsku zavisnost od naftne industrije.

12. SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE – 59.500 dolara

Prema MMF, Sjedinjene Države sa populacijom od preko 325 miliona stanovnika, u procesu su najduže ekonomske ekspanzije još od 1850. godine. Izvještaj fonda iz 2016. godine takođe ukazuje da su stope nezaposlenosti u SAD ostale niske, dok su ekonomski rast pogurale potrošnja i investicije.

11. SAN MARINO – 60.360 dolara

San Marino je u fazi oporavka. Rast stope zaposlenosti, kao i domaće i inostrane potražnje, pomogle su rastu BDP male evropske države nakon recesije, pokazuje izvještaj MMF.

10. HONG KONG – 61.020 dolara

Stopa rasta Hong Konga usporila je tokom 2016. godine, ali je i dalje među najvećim na svijetu, prema podacima MMF. Smanjenje globalne trgovine i turizma sa maticom Kinom dovelo je do nižeg rasta, ali prema očekivanjima fonda, potrošnja će ubrzati stopu rasta u 2017. godini.

9. ŠVAJCARSKA – 61.360 dolara

Država od oko osam miliona stanovnika se oporavlja nakon gubitka centralne banke od 52 milijarde dolara u 2015. godini. MMF je saopštio da je rast Švajcarske u 2016. godini dostigao 1,5 odsto, a zemlja je počela da primjenjuje politike koje bi trebalo da dodatno poguraju taj oporavak.

8. UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI – 68.250 dolara

Emirati važe za jednu od najbogatijih zemalja svijeta, čiju ekonomiju je učvrstilo naftno tržište nafte, izvještava MMF. Usled pada cijena i proizvodnje naftnih derivata rast UAE u 2016. godini je izostao, ali sektori nevezani za eksploataciju nafte trebalo bi da tokom tekuće godine zabilježe skok.

7. KUVAJT – 69.670 dolara

Slično kao i u UAE, zemlju od četiri miliona stanovnika usporilo je talasanje na tržištu nafte, te se okrenula trendu „vannaftnog“ poslovanja koje bi, prema prognozama MMF, trebalo da nastavi sa širenjem i rastom.

6. NORVEŠKA – 70.590 dolara

Na skandinavsku državu sa pet miliona stanovnika, pad cijena nafte je negativno uticao u posljednjih nekoliko godina. Rast Norveške zabilježio je najveći pad od 2008. i 2009. godine, mada je zemlja uspjela da smanji stopu nezaposlenosti, nakon njenog vrhunca prethodnog ljeta. Uprkos svemu, prema MMF, Norveška sa njenih pet miliona stanovnika nalazi se u vrhu zemalja sa najvišim BDP po glavi stanovnika.

5. IRSKA – 72.630 dolara

Irska važi za zemlju sa najvećim stopama rasta u Evropi, što je svrstava u top pet ove liste. Potrošnja, investicije i građevina pogurala je rast BDP Irske u 2016. godini, saopštio je MMF.

4. BRUNEJ – 76.740 dolara

Iako je rast BDP zakazao u 2016, Brunej se s tim izborio daleko bolje od očekivanog, prema podacima MMF. Bogata zemlja sa svojih nešto više od 400.000 stanovnika, ustvarila je uspjeh prilagođavajući se padu na tržištu nafte, iako je to izvozni adut Bruneja. Blizu 90 posto prihoda Bruneja oslanja se na proizvodnju nafte i gasa.

3. SINGAPUR – 90.530 dolara

Konstantno u vrhu najbogatijih, država-grad Singapur sa svojih 5,6 miliona stavnoka bilježi stalni rast, nakon prošlogodišnjeg skoka globalne trgovine elektronikom. Na široj skali, MMF primjećuje da je ekonomski rast Singapura ograničen pretežno na stručnu oblast.

2. LUKSEMBURG – 109.190 dolara

Sa blizu 600.000 Luksemburg se nalazi na drugom mjestu najbogatijih zemalja svijeta. Zemlja Beneluksa posjeduje jaku radnu snagu i rast u 2016. godine je nadmašio prosjek Evropske unije. Ipak, kako primjećuje MMF, potencijalne promjene usljed Bregzita i u SAD mogu da izazovu nestabilnost na tržištu.

1. KATAR – 124.930 dolara

Mala bliskoistočna zemlja česti je na vrhu liste zemalja sa najvišim BDP po glavi stanovnika. Populacija Katara je oko 2,27 miliona stanovnika na koje pojedinačno „otpada“ oko 125 hiljada dolara što ga, prema MMF, stavlja na prvo mjesto najbogatijih država u 2017. godini. Katar je zabilježio rast uprkos padu cijena ugljovodonika, glavnog izvora prihoda, a koji se koristi za proizvodnju goriva. Prema očekivanjima, BPD Katara će nastaviti sa rastom i tokom 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije