Analize

Advent u Zagrebu ponovno najbolji u Evropi

Advent u Zagrebu ponovno najbolji u Evropi
Foto: N.N. | Advent u Zagrebu ponovno najbolji u Evropi

ZAGREB - Zagreb je prema izboru glasača portala European Best Destinations po treći put proglašen najboljom destinacijom za božićne blagdane u Evropi, saopšteno je u ponedjeljak naveče iz Turističke zajednice (TZ) grada Zagreba.

Time je glavni grad Hrvatske u konkurenciji od 20 gradova odbranio titulu koju će nositi i za 2018. godinu te ujedno postao jedini grad koji titulu najbolje božićne destinacije nosi tri godine zaredom.

 U izboru za najbolju božićnu destinaciju 2018. godine na portalu European Best Destinations učestvovalo je 200.596 osoba iz 131 zemlje, a svoj glas među kandidiranim gradovima Zagrebu je dalo 38.830 glasača, navode iz TZ grada Zagreba.

Drugoplasirani Colmar je dobio ukupno 24.625 glasova.

Da taj laskavi naslov Zagreb nije slučajno zaslužio ne dokazuje se samo blještavilom i raznovrsnim programom, nego izuzetno visokim stopama rasta u dolascima i noćenjima gostiju, ističu iz zagrebačke TZ.

Tako je u prvih devet dana ovogodišnjeg Adventa, od 1. do 10. decembra, zabilježeno 37.685 dolazaka gostiju, što je 28 odsto više u odnosu na prvih devet dana Adventa 2016., a ostvareno je 68.480 noćenja, uz stopu rasta od 23 posto.

 Od toga su domaći gosti ostvarili 20.158 noćenja, što je porast od 22 odsto, dok je stranih noćenja registrirano 48.322, što je porast od 24 odsto.  Osim gostiju iz Hrvatske, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i SAD-a.

Advent i zimska događanja u Zagrebu traju sve do 7. Januara 2018. Sve novosti, servisne informacije, kao i detalji pojedinih programa dostupni su na internet stranicama: www.adventzagreb.hr. 

Turistička zajednica grada Zagreba zahvaljuje svima koji su glasali za Zagreb te time pridonjeli u obrani titule najbolje božićne destinacije, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije