Analize

Agresivni akcizni kalendar nije dao rezultate u Crnoj Gori

Agresivni akcizni kalendar nije dao rezultate u Crnoj Gori
Foto: N.N. | Agresivni akcizni kalendar nije dao rezultate u Crnoj Gori

Tokom 2017. godine, prema preporukama Svjetske banke, Vlada Crne Gore usvojila je veoma agresivan akcizni kalendar, kojim je ukupno akcizno opterećenje poraslo za više od 35% u periodu od 6 mjeseci.

Ovo je rezultiralo potpunim kolapsom drzavnih prihoda, koji su pali za vise od 35% tokom šest mjeseci, što je posljedica potpunog urušavanja legalnog tržišta cigareta, koje je, prema zvaničnim podacima, palo slično kao kao i prihodi (35.8% pada).

Sa druge strane, šverc cigareta je procvjetao, rastući velikom brzinom, da bi na kraju švercovane cigarete imale veći udio u potrošnji od legalnih.

Ljudi nisu ostavljali pušenje, već su se samo prebacivali na švercovane cigarete, koje su postale lako dostupne i na koje nisu plaćene nikakve državne dažbine.

Tokom ovog perioda, nije zabilježen nikakav benefit za javno zdravlje, kao ni pad broja pušača, sto potvrđuju podaci Instituta za javno zdravlje, a nije bilo ni benefita za prihode domaćinstva; ono sto jeste zabilježeno je ogromna rupa u državnom budžetu, uz nagli porast organizovanog kriminala, koji je, između ostalog, rezultirao ranjavanjem jednog novinara koji se bavio temom šverca cigareta u Crnoj Gori.

Kao rezultat, Vlada Crne Gore je izmijenila ovaj agresivni akcizni kalendar predložen od strane Svjetske banke, i to spuštajuci akcize nazad na prethodni nivo, uz zamrzavanje daljeg rasta (moratorijum), kako bi popravili ogromnu štetu koju je izazvao plan predložen od strane Svjetske banke. 

Ova kampanja Svjetske banke danas je predstavljena i u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije