Analize

Alibaba krunisan kao najvrjedniji kineski brend

Alibaba krunisan kao najvrjedniji kineski brend
Foto: N.N. | Alibaba krunisan kao najvrjedniji kineski brend

PEKING - Rast vrijednosti od 59 odsto na godišnjem nivou, na 141 milijardu dolara, pomogao je Alibabi, gigantu u elektronskoj trgovini, da zauzme prvo mjesto na listi "BrandZ Top 100 najvrjednijih kineskih brendova".

To je prvi put da je ova kompanija proglašena najvrjednijim nacionalnim brendom na godišnjoj rang listi "BrandZ"-a, najveće i najuticajnije platforme za vrednovanje brendova u svijetu, koju su kreirale britanske multinacionalne kompanije za advertajzing, odnose s javnostima i konsalting, VPP grupa i Kantar, prenosi Raša tudej.

Prema danas objavljenoj rang listi, vrijednost brenda Alibaba porasla za 136 odsto u posljednjih pet godina na ljestvici "BrandZ Top 100, "nadmašivši ukupan rast Top 100 koji je u istom periodu iznosio 92 odsto".

Iza Alibabe, na poziciji broj dva nalazi se investicioni konglomerat Tencent, čiji je brend povećao vrijednost na 138 milijardi dolara.

Kompanije Huavej, Baidu i JD se takođe nalaze među 10 najvrednijih kineskih brendova na rang listi.

“Volatilnost na kineskim berzama u protekloj godini bila je stres test stvarnog života za vrijedne brendove, koji su nastavili da pobjeđuju tržište. Jednostavno rečeno, vrijedni brendovi donose vrhunske povrate dioničarima... “, rekao je Dejvid Rot, glavni izvršni direktor kompanije VPP Global Ritejl Biznis.

On je dodao da se "prag za ulazak u BrandZ Čajna Top 100 više nego udvostručio sa 311 miliona u 2018. na 681 milion dolara u 2019. godini".

"U kontekstu zaoštravanja konkurencije i poremećaja, osnaživanje brendova je ono što je potrebno da se ostane u igri", rekao je Rot.

U izvještaju se ukazuje na veliki potencijal za dalji rast kineskoog brenda u inostranstvu "pošto Kina ide korak dalje sa industrijskim fokusom svoje inicijative Pojas i Put" ka uspostavljanju liderstva u oblastima kao što su vještačka inteligencija (AI), robotika, Internet stvari (IoT) i zelena energija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije