Analize

Američki deficit u trgovini sa Kinom najniži u pet godina

Američki deficit u trgovini sa Kinom najniži u pet godina
Foto: Tanjug/AP | Američki deficit u trgovini sa Kinom najniži u pet godina

VAŠINGTON - Deficit SAD u trgovini robom sa Kinom, koji je u fokusu agende američkog predsjednika Donalda Trampa "Amerika na prvom mjestu", pao je u martu na petogodišnji minimum, usljed naglog rasta američkog izvoza, između ostalog i izvoza soje.

Deficit u trgovini sa Kinom smanjen je, prema neprilagođenim podacima, za 16,2 odsto na 20,7 milijardi dolara, što je najniži nivo od marta 2014. godine, i takođe je posledica pada uvoza druge najveće svjetske privrede za 6,1 odsto.

Izvoz u Kinu porastao je za 23,6 odsto u martu, prema podacima američkog Ministarstva trgovine.

Kada se prilagodi sezonskim fluktuacijama, deficit SAD u trgovini sa Kinom je pao na 28,3 milijarde dolara, što je najmanji deficit od aprila 2016. godine.

Ukupan deficit SAD u trgovini robom i uslugama sa ostakom svijeta porastao je za 1,5 odsto na 50 milijardi dolara u martu.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters prognozirali su da će se trgovinski deficit u martu povećati na 50,2 milijarde dolara.

Najnoviji izvještaj objavljen je u uslovima eskalacije trgovinskih tenzija između Vašingtona i Pekinga. Tramp je u nedelju izjavio da će u petak povisiti carine na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineskih proizvoda, sa sadašnjih 10 odsto na 25 posto.

S druge strane, Kina je obećala da će se osvetiti ako joj se uvedu više carine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije