Analize

Američki divovi nadmašili sva očekivanja

Američki divovi nadmašili sva očekivanja
Američki divovi nadmašili sva očekivanja

NJUJORK -- Profiti američkih banaka Benk of Amerika i Džej-Pi Morgan Čejsa u četvrtom tromesečju premašili su očekivanja analitičara zahvaljući višim kamatnim stopama.

S druge strane, profit Vels Farga je pao za pet odsto u četvrtom tromjesečju, prvom pošto je banka optužena da je lažno otvorila milione računa kako bi ispunila zacrtane ciljeve.

Skandal je oterao nove klijente, pa je Vels Fargo zabilježio pad u broju novootvorenih računa. Ipak i dobit po akciji Vels Farga je bila veća od očekivane.

Benk of Amerika u četvrtom tromjesečju imala je 47 odsto veći profit u odnosu na prethodnu godinu čemu su doprinijele više kamatne stope i niži troškovi. Ta banka je saopštila da je imala profit od 4,34 milijarde dolara poslije isplate povlašćenim akcionarima, ili 40 centi po akciji, dok su analitičari očekivali 38 centi po akciji.

Džej-Pi Morgan je saopštio da je zaradio 6,673 milijarde dolara ili 1,71 dolara po akciji, a analitičari su očekivali 1,42 dolara po akciji.

Benk of Amerika, kao i mnoge banke koje rade s građanstvom, nekoliko prethodnih godina je zbog rekordno niskih kamata imala problema da poveća prihod. S povećanjem referentnih kamatnih stopa Federalnih rezervi, u decembru 2015. i decembru 2016. godine, Benk of Amerika može da naplaćuje više za zajmove koje daje.

Posljednje podizanje referentna kamate došlo je kasno da bi moglo znatno da utiče na profit u četvrtom kvartalu, ali Benk of Amerika računa da će joj to dodatno povećati prihod u tekućem tromjesečju.

Prihodu Benk of Amerika doprinio je i oporavak privrede u SAD, pa manje novca odvaja za pokrivanje loših zajmova. Na nivou cijele godine Benk of Amerika je imala profit od 16,22 milijarde dolara u poređenju s 14,35 milijardi dolara godinu dana ranije.

Džej-Pi Morgan Čejs je, s druge strane, najbolje rezultate imao u investicionom odjeljenju koje je zaradilo 3,43 milijardi dolara, dok je u istom periodu prošle godine zaradilo 1,75 milijardi dolara.

Vels Fargo je u septembru kažnjen sa 185 miliona dolara zbog otvaranja više od dva miliona lažnih računa. Ukupan prihod je bio 5,27 milijardi dolara. Zarada prilagođena jednokratnim troškovima je bila 1,03 dolara po akciji, dok su analitičari procjenjivali dolar po akciji. Ipak, prihod banke u četvrtom kvartalu je bio 21,58 milijardi dolara, a analitičari su očekivali 22,42 milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije