Analize

Amerikanci najbogatiji na svijetu, pretekli Švajcarce i oborili rekord

Amerikanci najbogatiji na svijetu, pretekli Švajcarce i oborili rekord
Foto: Ilustracija | Amerikanci najbogatiji na svijetu, pretekli Švajcarce i oborili rekord

NJUJORK - Amerikanci su sada najbogatija nacija na svijetu jer su pretekli Švajcarce, dok se u ostatku svijeta postepeno "topi" bogatstvo.

To je posljedica zbrke oko Brexita i američko-kineskog trgovinskog rata, pokazuju rezultati istraživanja.

Prema najnovijem Izvještaju o globalnom bogatstvu njemačke osiguravajuće kuće Alijanc (Allianz), prosječna neto finansijska imovina ljudi koji žive u SAD iznosi 184.411 evra (203.128 dolara) po glavi stanovnika, u odnosu na 173.838 evra koliko iznosi privatno bogatstvo jednog Švajcarca. Navedeni podaci su za 2018. godinu, prenosi B92.

Uspon SAD na sam vrh liste najbogatijih nacija uglavnom se duguje snazi dolara, kao i američkim domaćinstvima koja su glavni pokretač rasta globalnog protoka sredstava, budući da dvije trećine od svih ušteda u industrijalizovanim zemljama potiče iz SAD-a, poručuju iz te osiguravajuće kuće.

U izveštaju se navodi i da je nova štednja uknjižila globalni rekord, s obzirom na to da je porasla za 22 odsto na više od 2.700 milijardi evra. To je pripisano prošlogodišnjoj poreskoj reformi u SAD, zahvaljujući kojoj su gradjani SAD povećali nove uštede za 46 odsto.

Iako su SAD zauzele prvo mjesto u izvještaju, Švajcarska je i dalje u vrhu kada se radi o bruto finansijskoj imovini po glavi stanovnika, sa cifrom od 266.318 evra u odnosu na 227.364 evra koliko iznosi za SAD.

I Švajcarska i SAD su, takođe, daleko ispred trećeplasiranog Singapura, gdje ukupno neto finansijsko bogatstvo po glavi stanovnika iznosi samo 100.370 dolara.

Generalno gledano, izveštaj Alijanca je prilično pesimističan u pogledu perspektiva globalnog bogatstva, a takođe je ukazano da je rast globalnog finansijskog bogastva u 2018. pao za 0,1 procenat, prvi put od finansijske krize 2008. godine.

Za to su okrivljeni trgovinski rat između SAD i Kine, neizvjesnost oko Brexita koja je povećala geopolitičke tenzije i "pooštravanje monetarnih uslova".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije