Analize

Ankara udvostručila carine na američku robu

Ankara udvostručila carine na američku robu
Foto: N.N. | Ankara udvostručila carine na američku robu
Srna

ANKARA - Turska je udvostručila carine na pojedine američke proizvode, poput putničkih automobila, alkohola i duvana, kao odgovor na namjerne napade Amerike na tursku ekonomiju, izjavio je turski potpredsjednik Fuat Oktaj.

Spor između dvje države eskalirao je povodom hapšenja jednog američkog pastora u Turskoj i ostalih diplomatskih pitanja. Američki predsjednik Donald Tramp rekao je prošle sedmice da je odobrio povećanje tarifa na turski čelik i aluminijum.

U turskom Službenom glasniku objavljen je ukaz predsjednika Tajipa Erdogana kojim je carina na američke automobile povećana na 120 odsto, na alkoholna pića na 140 odsto, a carina na duvan na 60 odsto.

Udvostručene su i carine na kozmetičke proizvode, pirinač i ugalj.

"Uvozne carine povećane su na određene proizvode prema principu reciprociteta, kao odgovor na namjerne napade američke administracije na našu ekonomiju", napisao je Oktaj na "Tviteru".

Spor sa Vašingtonom doveo je do pada turske lire na rekordno nizak nivo prema dolaru. Za jedan dolar jutros se dobija 6,4125 lira, što znači da je turska valuta oslabila za više od 40 odsto ove godine.

Tržišta su zabrinuta zbog uticaja Erdogana na ekonomiju i njegovog protivljenja povećanju kamata kako bi se spriječila dvocifrena inflacija.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije