Analize

Azijske berze prate rekordan rast indeksa na Vol Stritu

Azijske berze prate rekordan rast indeksa na Vol Stritu
Foto: Ilustracija | Azijske berze prate rekordan rast indeksa na Vol Stritu

Azijske akcije su porasle danas prateći uspon glavnih indeksa Vol Strita do novih rekordnih visina, a pažnja investitora je ove sedmice usredređena na sastanke vodećih svjetskih centralnih banaka, počev od američkih Federalnih rezervi (FED).

Indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, ojačao je za 0,7 odsto, predvođen skokom referentnog indeksa australijske berze S&P-ASX 200 od 1,2 procenta, izvještava Rojters.

Japanski Nikei 225 se povećao za 0,6 odsto, blizu pomno praćene granice od 30.000 poena, dok je širi indeks Topiks ostvario dobitak od 0,5 odsto.

Kineski indeks najlikvidnijih akcija CSI 300 popeo se za 0,7 procenata, a u istom procentu je ojačao i hongkonški Hang Seng.

Rast na azijskim tržištima kapitala uslijedio je nakon jučerašnjeg skoka indeksa Njujorške berze S&P 500 i industrijskog Dau Džonsa, koje je pogurao oporavak akcija kompanija iz sektora putovanja, jer su masovno vakcinisanje u SAD i usvajanje paketa podsticaja od 1,9 biliona dolara u Kongresu podstakli optimizam investitora.

Indeks Dau je porastao za 174,82 poena ili 0,53 odsto, na 32.953,46 poena, S&P 500 je registrovao dobitak od 25,6 poena ili 0,65 procenata, na 3.968,94 boda, a tehnološki Nasdak Kompozit je ojačao za 139,84 poena ili 1,05 odsto, na 13.459,71 poena.

Akcije avio-kompanija su napredovale pod uticajem konkretnih signala o oporavku putne industrije, pošto je kampanja vakcinisanja podstakla ljude na rezervacije putovanja.

U fokusu ulagača je dvodnevni sastanak FED-a, koji se završava sutra, pri čemu očekuju da će kreatori američke monetarne politike predvidjeti ekonomski rast za 2021. godine po najvišoj stopi u posljednjih nekoliko decenija.

Rastuća inflatorna očekivanja u SAD mogla bi da podstaknu Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu da nagovijesti da početak povećanja kamata pre nego što se očekivalo.

Prinosi na dugoročne američke državne dužničke hartije danas su nastavili pad, pri čemu se prinos na referentnu desetogodišnju obveznicu, koji je prošle sedmice dostigao najviši nivo u posljednjih više od godinu dana od 1.642 posto, vratio na 1.595 procenata.

Banka Engleske se takođe sastaje u četvrtak, dok Banka Japana treba da završi dvodnevno zasjedanje u petak.

Panevropski indeks STOKS 600 je u ponedjeljak mirovao, nakon što je prethoodnih dana dostigao najviši nivo od februara 2020.

Na valutnim tržištima, američki dolar je tokom noći bio u neznatnom plusu, i prema japanskom jenu se trgovao na nepromijenjenom nivou od 109,165 jena, nakon što je u ponedjeljak porastao na 109,365, prvi put od juna prošle godine.

Kretanje evra prema dolaru je takođe bilo zanemarljivo. Jedinstvena valuta se mijenjala za 1,19320 dolara, zadržavajući se osmu sesiju uzastopno ispod pažljivo praćenog nivoa od 1,20 dolara.

Bitkoin je nastavio da klizi sa rekorda od 61.781,83 dolara, zabilježenog u subotu, spustivši se za 3,0 procenta na dnevnom nivou, na oko 53.915 dolara.

Na robnim berzama je američka WTI nafta za isporuku u aprilu trgovana za 64,79 dolara po barelu, za 60 centi jeftinije nego u ponedjeljak, dok je cijena fjučersa sjevernomorske nafte Brent za dostavu u maju pala za 67 centi, na 68,21 dolar za barel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije