Analize

BDP BiH u prvom kvartalu porastao 5,5 odsto

BDP BiH u prvom kvartalu porastao 5,5 odsto
Foto: geralt/Pixabay | BDP BiH u prvom kvartalu porastao 5,5 odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Bosne i Hercegovine u prvom kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti kvartal prethodne godine, iznosio je 5,5 odsto, objavila je Agencije za statistiku BiH.

"Globalna zdravstvena kriza prouzrokovana pandemijom bolesti COVID-19 uticala je na ekonomiju većine zemalja, pa tako i na Bosnu i Hercegovinu. Podaci pokazuju da je pandemija uticala i na kretanje bruto domaćeg proizvoda prema rashodnom pristupu. BDP u prvom tromjesečju 2022. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine zabilježio realan rast od 5,5%, što ukazuje na oporavak ekonomije", objavila je ova agencija.

Sezonski podešena serija podataka u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje pozitivnu stopu promjene BDP u prvom tromjesečju 2022. godine od 1% u odnosu na prethodno tromjesečje. Ukupan BDP iznosio je 8,54 milijardi KM od čega je bruto dodana vrijednost 7,18 milijardi KM, a porez na proizvode minus subvencije 1,35 milijardi KM.

Posmatrano po djelatnostima u prvom kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima hotelijerstvo i ugostiteljstvo 22,5% i trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala 16,1%.

Kategorije BDP-a, prema rashodnom pristupu, koje su u prvom tromjesečju 2022. godine, u odnosu na isto tromjesečje lani zabilježile realni rast su: Potrošnja domaćinstava 6,7%, bruto investicije 23,1%, izvoz roba i usluga 40,6% i uvoz roba i usluga 41%.

Potrošnja države zabilježila je realni pad od 0,2%.

Prethodno su entitetski zavodi za statistiku objavili je da je realni rast BDP-a u Federaciji BiH u prvom kavrtalu bio 6,2%, a u Republici Srpskoj 4,3%.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije