Analize

BDP po stanovniku lani iznosio trećinu prosjeka EU

BDP po stanovniku lani iznosio trećinu prosjeka EU
Foto: Ilustracija/Arhiva | BDP po stanovniku lani iznosio trećinu prosjeka EU

SARAJEVO - Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku u BiH, izražen u standardu kupovne moći, u prošloj godini iznosio je 33 odsto prosjeka EU, pokazuju rezultati Evropskog programa upoređivanja cijena.

Isti rezultati pokazuju da je stvarna individualna potrošnja po stanovniku izražena u standardu kupovne moći lani iznosila 43 odsto prosjeka EU, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Luksemburg ima daleko najveći BDP po stanovniku od svih 37 zemalja uključenih u ovo poređenje, što je više od dva i po puta iznad prosjeka EU, a to se djelimično objašnjava činjenicom da je veliki broj stranih stanovnika zaposlen u zemlji i na taj način doprinosi njenom BDP-u, dok nisu uključeni u rezidentno stanovništvo.

Irska zauzima drugo mjesto među zemljama članicama EU, sa 111 odsto iznad prosjeka EU, a slijede je Danska, Holandija, Austrija, Švedska i Njemačka, svaka s BDP-om po stanovniku većim od 20 odsto iznad prosjeka.

Zemlje Efte - Švajcarska, Norveška i Island imaju nivo BDP-a po stanovniku od 60, 42 i 25 odsto iznad prosjeka EU, Belgija, Finska i Francuska ostale su zemlje članice Unije sa BDP-om po stanovniku iznad prosjeka EU, a slijedi ih Velika Britanija.

Malta, Italija i Češka imaju nivo BDP-a po stanovniku manji od 10 odsto ispod prosjeka EU, Slovenija, Litvanija, Kipar, Estonija i Španija imaju BDP po stanovniku između 10 i 20 odsto ispod prosjeka Unije.

BDP po stanovniku Portugala, Poljske, Mađarske, Letonija, Rumunija i Slovačke manji je od 30 odsto ispod prosjeka, dok Hrvatska, Grčka i zemlja kandidat Turska imaju BDP po stanovniku manji od 40 odsto ispod prosjeka.

Bugarska se nalazi na 45 odsto ispod prosjeka EU, a slijede je zemlje kandidati Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija, BiH, kao potencijalni kandidat i Albanija.

Osim 27 zemalja članica EU, u analizu su uključene i tri zemlje članice Efte, zatim Velika Britanija, zemlje kandidati za članstvo u EU - Turska, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, te BiH kao zemlja potencijalni kandidat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije