Analize

Banjaluku za osam mjesci posjetilo 54.549 gostiju

Banjaluku za osam mjesci posjetilo 54.549 gostiju
Foto: N.N. | Banjaluku za osam mjesci posjetilo 54.549 gostiju

BANJALUKA - U Banjaluci je za osam mjeseci ove godine registrovano 54.549 dolazaka i 83.767 noćenja, što je više za četiri, odnosno tri odsto u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je Srni u Turističkoj organizaciji grada.

Samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Mladen Šukalo istakao je da se nastavlja ukupan trend rasta turističkih dolazaka i noćenja.

Šukalo navodi da, prema zvaničnoj statistici, Banjaluka raspolaže sa 1.900 ležajeva, a pretpostavlja se da ima oko od 1.000 kreveta koji nisu registrovani, a izdaju se na dan.

"Banjaluka je orijentisana na regionalno tržište, na prvom mjestu su turisti iz Srbije, zatim slijede Slovenija, Hrvatska, a onda i sve bliže evropske zemlje kao što su Italija, Austrija, NJemačka ....", rekao je Šukalo.

On je naglasio da se sa prvim letovima kompanije "Rajaner", koji su planirani krajem oktobra, očekuje da će Banjaluka izaći iz regionalnih okvira i da će porasti udio gostiju iz daljih evropskih i svjetskih zemalja.

"Duži niz godina Banjaluka ima veći broj stranih od domaćih turista, negdje oko 56 odsto stranih, a ostatak su domaći turisti. To je okvirno, jer još nije rađena analiza za 2018. godinu kada je riječ o tom odnosu", kaže Šukalo.

On je rekao da se turistička ponuda Banjaluke obogaćuje, te se organizuju posjete određenim lokacijama i izletištima, manastirima i slapovima na Krupi na Vrbasu, najpoznatijem banjalučkom izletištu Banj brdo, etno-selu LJubačke doline, manastiru Gomionica, a tu je i rafting, biciklizam, pješačenje.

Šukalo je istakao da Turistička organizacija nudi i neke destinacije van Banjaluke, kao što su Nacionalni park "Kozara", izvori Plive, Janjske otoke, Rekreativni centar "Pecka" i Slatina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije