Analize

Pratite nas na Google news

Banke tokom moratorijuma obračunale 19 miliona evra kamata

Banke tokom moratorijuma obračunale 19 miliona evra kamata
Foto: Ilustracija | Banke tokom moratorijuma obračunale 19 miliona evra kamata
Tanjug

Banke u Crnoj Gori tokom tri mjeseca moratorijuma na otplatu kredita obračunale su 19 miliona evra kamate, saopštio je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić.

On je na konsultativnom saslušanju u crnogorskoj Skupštini, na pitanje da li je trebalo otkazati kamate na moratorijum, pitao da li je neko došao da toči gorivo, a da ga ne plati.

"Mi smo izveli procjenu kamate prije njene realizacije prema Vladi na bazi prethodnih podataka, koja je iznosila 36 miliona evra. Međutim, obračunata kamata je nešto iznad 19 miliona evra i za građane i za kompanije", rekao je Žugić na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

On je kazao da je blizu 64.000 klijenata prihvatilo takvu vrstu moratorijuma, dok je iznos blokiranih sredstava iznosio 1,32 milijarde evra, prenose podgorički mediji.

Žugić je saopštio da, od početka krize, odobreni krediti za građane iznose 74 miliona evra, kao i da je u taj proces ušlo 58.000 građana.

"Rekao sam ranije kada je donesena odluka o moratorijumu da nema nikakvog posebnog i dodatnog naplaćivanja kamata. Tokom moratorijama se ne naplaćuje ništa, a obračunava se kamata i glavnica i sve se prolongira tri mjeseca", naveo je Žugić.

On je ocijenio da je moratorijum bio pravedan i da je uticao na povećanje likvidnosti građana i kompanija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije