Analize

Bevanda: Budžet institucija BiH će biti u proceduri na vrijeme

Bevanda: Budžet institucija BiH će biti u proceduri na vrijeme
Foto: Arhiva / Nedžad Uglješa | Bevanda: Budžet institucija BiH će biti u proceduri na vrijeme
Srna

SARAJEVO - Nacrt budžeta institucija BiH za narednu godinu biće upućen u proceduru na vrijeme, bez obzira na izbornu godinu, rekao je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda u razgovoru sa novoimenovanim šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martinom Petrijem.

Bevanda je upoznao predstavnike MMF-a o aktivnostima koje se sprovode u Ministarstvu finansija i trezora kako bi se ispunile zakonske obaveze i rokovi za usvajanje budžeta za 2019. godinu, saopšteno je iz resornog ministarstva. 

"Fiskalni savjet usvojio je Globalni fiskalni okvir kojim se za 16 miliona KM povećava budžet institucija BiH, a zahvatanja od indirektnih poreza ostala su ista. Usvojen je Dokument okvirnog budžeta za period 2019-2021. godina. U Ministarstvu finansija i trezora završili smo konsultacije sa budžetskim korisnicima i na vrijeme ćemo završiti svoj dio posla u procesu usvajanja budžeta", rekao je Bevanda. 

Bevanda, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara, naveo je da je u Ministarstvu finansija i trezora BiH okončan ovaj najvažniji posao bez obzira na izbornu godinu, te da će Nacrt budžeta institucija BiH biti upućen u proceduru, a dalji tok odrediće novi saziv Savjeta ministara i Predsjedništva BiH. 

Prvom sastanku Petrija u Savjetu ministara prisustvovao je i njegov prethodnik Nadim Ilahi, kojem je Bevanda zahvalio na dobroj saradnji, iskrenom odnosu i poželio mu uspjeh u budućem radu. 

Petri i Ilahi naglasili su da je pozitivno što se poštuje budžetski kalendar u Ministarstvu finansija i trezora BiH i što će ovaj dio posla biti završen bez obzira na izborne aktivnosti. 

Na sastanku je ocijenjeno da je važno nastaviti sprovođenje reformi uprkos poteškoćama koje nosi izborna godina, te da nakon formiranja vlasti treba nastaviti započeti posao sa MMF-om. 

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 miliona KM po tranši, a vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM. 

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije