Analize

BiH dobila poziv od EBRD-a, razgovaraće o novim projektima

BiH dobila poziv od EBRD-a, razgovaraće o novim projektima
Foto: Pixabay | BiH dobila poziv od EBRD-a, razgovaraće o novim projektima

BANJALUKA, LONDON - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) 28. februara organizuje Investicioni samit za zemlje zapadnog Balkana, a poziv da prisustvuje dobio je i Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

U prvom trenutku nije bilo jasno da li je Tegeltija poziv dobio jer su nas u Službi za odnose sa javnošću Savjeta ministara BiH prvo uputili na Ministarstvo finansija i trezora BiH, a oni su nas ponovo vratili na Savjet ministara. U tom ministarstvu nam je potvrđeno da Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, nije dobio poziv za učešće. Nezvanično saznajemo da su institucije BiH u normalnoj komunikaciji s EBRD-om. 

U EBRD-u u Londonu kažu da postoje planovi za mnogo novih projekata o kojima će biti riječi na samitu. U opštoj informaciji koju smo dobili iz EBRD-a, na njihovoj zvaničnoj stranici je navedeno da će BiH učestvovati na ovom događaju, uz ostalih pet predsjednika vlada, koji su takođe potvrdili da će učestvovati. 

Planirano je da ovaj značajni događaj otvore Odil Renu Baso, predsjednica EBRD-a, Emanuel Makron, predsjednik Francuske, i Oliver Varheji, evropski komesar za proširenje.  Na samitu bi trebalo da bude govora o investicijama u region zapadnog Balkana, s obzirom na to da je, kako je naglašeno, EBRD jedan od najvećih institucionalnih investitora u region, s ukupno uloženih 15 milijardi evra. 

"Cilj samita je da ukaže na potencijalne investicije i poslovne prilike u regionu zapadnog Balkana kao i da promoviše regionalne i prekogranične projekte. Ovo je peti EBRD samit ove vrste, a prvi je održan u februaru 2014. godine, kada su prvi put na jednom mjestu okupljeni svi regionalni premijeri", naglašeno je u EBRD-u.

Planirano je da samit počne u osam ujutro, a da glavna sesija bude održana između 9.15 i 11 časova. 

U EBRD-u ističu da su u BiH sproveli 199 projekata, ukupne vrijednosti investicije od skoro tri milijarde evra, od čega je 18 odsto privatnog portfolija. Oko 1,3 milijarde evra vrijedni projekti i dalje su aktivni, a, kako nam je ranije u intervjuu izjavila Emanuela Nesl, šefica Kancelarije EBRD-a za BiH, veliki fokus biće na zelenoj agendi, odnosno na dekarbonizaciji privrede. 

Prošle godine, kako nam je rečeno, EBRD je u BiH investirao 140 miliona evra, a radi se o projektima vezanim za infrastrukturu i podršku finansijskom sektoru i realnoj ekonomiji.  Oko 80 odsto projekata odnosi se na infrastrukturu, dok se oko osam odsto odnosi na industriju, trgovinu i poljoprivredu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije