Analize

BiH na evropskom začelju po nivou ekonomskog blagostanja

BiH na evropskom začelju po nivou ekonomskog blagostanja
Foto: Ilustracija | BiH na evropskom začelju po nivou ekonomskog blagostanja

Indikatori koji mjere nivo ekonomskog blagostanja u zemljama, pokazuju da je Bosna i Hercegovina uz Albaniju na evropskom začelju, izvještava Indiaktor.ba.

Najnoviji podaci Euroastata pokazuju da BDP po stanovniku za Bosnu i Hercegovinu, izražen u standardu kupovne moći, za 2018. iznosi 31% prosjeka EU.

Po ovom kriteriju, BiH je zajedno sa Albanijom, koja ima isti omjer, posljednja u Evropi.

Od zemalja iz regiona, Slovenija prema istraživanju Eurostata ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 87 odsto prosjeka EU, slijedi je Hrvatska sa 64 posto, Crna Gora sa 58 odsto prosjeka EU.

Za ovim zemljama zaostaje Srbija koja je na 39 odsto prosjeka EU i Sjeverna Makedonija sa 37 odsto.

U 2018. BDP po glavi stanovnika izražen u paritetu kupovne moći u zemljama članicama EU kretao se između 51% prosjeka EU u Bugarskoj i 261% u Luksemburgu.

Iako se BDP po stanovniku često koristi kao pokazatelj nivoa blagostanja u zemljama, on nije jedini takav indikator. Alternativni indikator blagostanja, koji bolje odražava stanje u domaćinstvima, je stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku.

Ona je prema podacima Eurostata u 2018. godini za Bosnu i Hercegovinu iznosila 41 odsto prosjeka EU.

Po ovom kriteriju BiH je nešto bolja od Albanije gdje je ovaj omjer 39 odsto, ali zaostajemo za svim drugim zemljama u regiji i ostalim evropskim zemljama.

Ovaj indikator je za Sloveniju 79 odsto prosjeka EU, za Hrvatsku 64 posto, Crnu Goru 58 odsto, Srbiju 48 odsto, a Sjevernu Makedoniju, kao i za BiH, 41 odsto prosjeka EU.

Deset država članica EU zabilježilo je stvarnu individualnu potrošnju po stanovniku iznad prosjeka EU u 2018. Najviši nivo zabilježen je u Luksemburgu, 34% iznad prosjeka EU, ispred Njemačke, koja bilježi 20% iznad prosjeka EU.

Standard kupovne moći (SKM) je jedinica vještačke valute koja eliminiše razlike u nivoima cijena među zemljama. Na taj način jedan SKM kupuje istu količinu roba i usluga u svim zemljama.

Ova jedinica omogućava smisleno poređenje obima ekonomskih indikatora kroz zemlje.

(Indikator.ba)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije