Analize

BiH zbog kosovskih carina dnevno gubi pola miliona KM

BiH zbog kosovskih carina dnevno gubi pola miliona KM
Foto: N.N. | BiH zbog kosovskih carina dnevno gubi pola miliona KM

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina zbog trgovinske blokade na Kosovu, prouzrokovane uvođenjem carina od 100 odsto na bh. proizvode, dnevno gubi pola miliona maraka, a Srbija nekoliko puta više.

Pokazuju ovo raspoloživi podaci do kojih su "Nezavisne" došle. Istovremeno, iz Spoljnotrgovinske komore BiH upozorili su kako je zbog ove odluke, ugroženo 10.000 radnih mjesta.

Do kada će odluka vlasti u Prištini biti na snazi, juče niko nije smio da nagađa s obzirom na to da ignorišu zahtjeve za njeno povlačenje, dok sa druge strane u Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA) ne postoji mehanizam koji bi Kosovo natjerao da povuče odluku.

Ono što je bilo vidljivo samo dan nakon donošenja odluke je da će se ona veoma loše odraziti na stanovništvo i male trgovine kroz nestašicu na policama, a koja će izazvati i povećanje cijena, pa mnogi smatraju kako Kosovo ide u svojevrsnu izolaciju. Tako je, na primjer, hljeb poskupio za 30 odsto, a rasla je cijena brašna, ulja, kvasca, soli, šećera.

Na društvenim mrežama se pojavljuju fotografije na kojima se vidi da je, recimo, cijena kutije "Bambijeve" plazme od 300 grama čak sedam evra. Tržišni inspektori juče su od ranih časova obilazili vlasnike trgovinskih lanaca i prodavnica i uručivali im na potpis naredbu kojom se obavezuju da će poštovati odluku o povećanju carinske stope.

Bojan Rajković, vlasnik marketa "Anđela", najvećeg u Lapljem Selu, kod Gračanice, rekao je da je morao da potpiše izjavu, jer bi u suprotnom uslijedila zabrana rada i pokretanje krivične odgovornosti.

"U izjavi se navodi da je vlasnik trgovinske radnje u obavezi da u prodajnom objektu ne smije držati robu iz Srbije i BiH na koju nije plaćena carina uvećana za 100 odsto, kao ni robu koja nema oznaku 'Republika Kosovo'", kaže Rajković.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, kazao je da mjere Prištine znače da pokrajina ostaje bez vitalnih proizvoda.

"To nisu samo proizvodi za prodavnice i za široku potrošnju. Koliko sam ja obavešten, reč je i o gazama, zavojima i svemu drugom, čak i kiseonik za bolnicu u Kosovsku Mitrovicu su zaustavili", naveo je on.

Prema informacijama iz Carinske i Poreske uprave Kosova, na prelazima Jarinje, Brnjak, Merdare, Bijela Zemlja, Mučibaba i prelazu Mutivoda juče nije bilo kamiona koji prevoze robu iz Srbije i BiH.

Pripadnici specijalne jedinice ROSU i graničnih jedinica dobili su nalog da spriječe ulazak robe iz Srbije i BiH alternativnim putnim pravcima preko sjevera Kosmeta.

Katarina Adjančić, koordinator Poreske uprave za region Kosovske Mitrovice, pojašnjava da se na robu iz Srbije i BiH, kao i iz drugih zemalja, plaća i porez u iznosu od 18 odsto, što će, uz uvedenu carinsku stopu, uveliko ugroziti snabdijevanje tržišta na KiM, prvenstveno prehrambenim proizvodima.

BiH je juče još jednom pozvala zvaničnike Kosova da povuku spornu odluku, koju su ocijenili kao diskriminatorsku, uz poruku da neće uvoditi kontramjere. Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, smatra da BiH nijednim ekonomskim potezom nije izazvala ovakvu reakciju Kosova i da BiH uopšte nije obaviještena niti konsultovana tokom donošenja odluke Prištine.

"Vidljivo je da mimo ekonomskih mjera postoje i neekonomski razlozi, a to je jasno iz kosovskog obrazloženja. BiH ne razmatra kontramjere, jer želimo dati priliku kosovskoj strani i Evropskoj komisiji da slučaj riješe na drugi način", kazao je Šarović.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, smatra da će bh. kompanije koje su pogođene novim kosovskim carinama najvjerovatnije svoj izvoz usmjeriti na druga tržišta ukoliko EU ne natjera Prištinu da povuče svoju odluku.

Ono što može da brine su izjave kosovskih zvaničnika, koji, sudeći po izjavama, nemaju namjeru da ukidaju carine.

Tako je Ramuš Haradinaj, premijer, predložio kako bi mjere trebalo da ostanu na snazi sve do konačnog priznanja Kosova.

"Bez takvog pristupa nemoguće je postići obavezni sporazum o uzajamnom priznavanju", rekao je Haradinaj.

Neki stanovnici su uvođenje carina doživjeli i kao svojevrsni poziv na bojkot pa su tako mještani Kačanika spaljivali srpske proizvode i snimali ovu akciju, koju su objavili na društvenim mrežama.

EU očekuje od prištinskih vlasti da povuku odluku o povećanju taksi, rekla je portparol EU Maja Kocijančič i pozvala "obje strane" da se uzdrže od provokacija.

"Ovaj akt mora odmah biti povučen", poručio je i Johanes Han, evropski komesar za pregovore o proširenju.

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, rekao je kako rješenje problema vidi u Evropskoj uniji.

"Iz mog ugla, velika je odgovornost sada na Briselu, jer nije u pitanju samo trgovina, ovo je udarac na stabilnost u regionu u cjelini i na razvoj regiona", kazao je Crnadak.

Branko Dokić, ambasador BiH u Grčkoj, pozvao je iskrene partnere u Grčkoj, članici EU, da se založe da Priština poštuje osnovne evropske vrijednosti, prekine praksu kršenja regionalnih sporazuma i da se vrati dijalogu.

Pokazivanje mišića

Uvođenje carina na Kosovu je za sobom povuklo i neke druge mjere zvanične Prištine, a koje se tumače kao čin odmazde zbog lobiranja i glasanja Srbije protiv prijema Kosova u Interpol.

Pripadnici Kosovske policije sproveli su u selima Ranilug i Veliko Ropotovo akciju oduzimanja srpskih tablica, a vozačima uručivali saobraćajne kazne i slali ih kod sudije za prekršaje.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, sastao se sa Srbima sa KiM i tom prilikom poručio kako ih neće ostaviti na cjedilu.

Rekao je da su zabilježeni pokreti albanskih trupa iz baza Belvedere i Vrelo ka sjeveru pokrajine, a što je ocijenio kao "pokazivanje mišića".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije