Analize

"Boeing" očekuje trošak od 4,9 milijardi dolara

"Boeing" očekuje trošak od 4,9 milijardi dolara
Foto: N.N. | "Boeing" očekuje trošak od 4,9 milijardi dolara

VAŠINGTON - "Boeing" je objavio procjenu o ukupnom trošku od 4,9 milijardi dolara zbog prizemljenja svog aviona "737 maks" širom svijeta.

Očekuje se da će ovaj trošak izbrisati profit kompanije i da će to biti objavljeno u izvještaju o kvartalnim rezultatima sljedeće sedmice. 

"Boeing" je saopštio da bi "737 maks" mogao da se vrati u upotrebu u posljednja tri mjeseca ove godine i da je to "najbolja procjena u ovom trenutku", prenio je BBC. 

Avioni su prizemljeni nakon što je jedan "737 maks" pao u Indoneziji u oktobru, a drugi u Etiopiji u martu. Poginulo je ukupno 346 ljudi. 

Istražioci su usmjerili pažnju na kontrolne sisteme aviona, a "Boeing" radi na unapređenju softvera u saradnji sa regulatornim agencijama. 

Kompanija je u međuvremenu smanjila mjesečnu proizvodnju sa 52 na 42 aviona, a prodaja je obustavljena. 

Veći dio novca od 4,9 milijardi dolara biće iskorišten za plaćanje nadoknada kupcima "Boeingovih" aviona zbog poremećaja u redu letova i kašnjenja u isporuci aviona. 

Predsjednik i direktor "Boeinga" Denis Milenberg saopštio je da je ovo presudan trenutak za kompaniju i da ne postoji ništa važnije od bezbjednosti posada i putnika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije