Analize

Britanski poslodavci povećali zapošljavanje, ostignut rekordan nivo

Britanski poslodavci povećali zapošljavanje, ostignut rekordan nivo
Foto: Nattanan Kanchanaprat/Pixabay | Britanski poslodavci povećali zapošljavanje, ostignut rekordan nivo

Britanski poslodavci su u septembru zaposlili 207.000 novih radnika, čime je ukupan broj zaposlenih na platnim listama dostigao rekordan nivo neposredno uoči okončanja vladinog programa subvencionisanja plata, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Stopa nezaposlenosti u periodu od tri mjeseca, zaključno s avgustom, iznosila je 4,5 posto, prema pokazateljima britanske Kancelarije za statistiku (ONS), prenosi Rojters.

U prethodna tri mjeseca, od maja do kraja jula, stopa nezaposlenosti je bila 4,6 odsto.

Ministar finansija Riši Sunak izrazio je posvećenost Vlade u pružanju pomoći ljudima da nađu posao nakon isteka programa pomoći radnicima na prinudnim odmorima, kojim je, prema procjenama, bilo obuhvaćeno oko milion građana do njegovog završetka 30. septembra.

Prosječna nedjeljna zarada u Britaniji u periodu jun-avgust porasla je za 7,2 posto u odnosu na prosjek tokom ista tri mjeseca 2020, usporivši rast sa nivoa od 8,3 procenta koji je zabilježen od maja do kraja jula ove godine.

Kada se izuzmu bonusi, prosječna zarada je porasla za šest posto u tri mjeseca zaključno s avgustim, posustajući takođe u odnosu na prethodni tromjesečni period.

ONS je procijenio da je stopa rasta plata, uzimajući u obzir i gubitak radnih mjesta tokom korona mjera lokdauna koje su pogodile uglavnom slabije plaćene zaposlene, nominalno iznosila između 4,1 i 5,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije